Puha, könnyű rozsos cipó otthon készítve
Egyszerű, illatos kenyérke joghurttal, napraforgómaggal, másnap is puha marad!
Már egy ideje itthon sütöm a kenyeret, ezt a blogon szereplő több recept is bizonyítja.
Mindig van aktuális kedvenc, most az egyik ez a kevés munkát igénylő, joghurtos-rozsos kenyér. Gyerekkorom rozskenyereit idézi, azzal a különbséggel, hogy ebben tényleg van rozs, és ezt nagyon is szeretem :D
Többször próbálkoztam, hogy tökéletes legyen a formája, de mivel sokadszorra is ilyenre sikerült, rájöttem, hogy ez így tökéletes. Gyorsan kellett fotóznom, mert Soma rögtön ráveti magát, mikor langyosra hűl és a feléről lerágja a héját :D
Egyszerű joghurtos-rozsos cipó
Hozzávalók:
40 dkg sima- (esetleg kenyér-) liszt
10 dkg tk. rozsliszt
1 dl natúr joghurt
2,5 dl langyos víz
1 csipet cukor
2 tk só
3 dkg élesztő
4 ek sótlan, hántolt napraforgómag
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben egy tálba mérjük a liszteket és a sót, fakanállal összekeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a joghurtot majd az élesztős vizet, beleszórjuk a szotyit. Megdagasztjuk, de nem kell órákig, csak amíg a tészta mindent összeszed a tál faláról. Ha nagyon ragacsos lenne, kevés simalisztet még szórhatunk hozzá. Nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, tepsire ültetjük, megvágjuk a tetejét, ismét megkelesztjük. 200 fokos sütőbe toljuk, barnára sütjük, rácsra téve kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!