2015. okt 16.

Puha, könnyű rozsos cipó otthon készítve

írta: Hajós Ágnes
Puha, könnyű rozsos cipó otthon készítve

Egyszerű, illatos kenyérke joghurttal, napraforgómaggal, másnap is puha marad!

Már egy ideje itthon sütöm a kenyeret, ezt a blogon szereplő több recept is bizonyítja.

Mindig van aktuális kedvenc, most az egyik ez a kevés munkát igénylő, joghurtos-rozsos kenyér. Gyerekkorom rozskenyereit idézi, azzal a különbséggel, hogy ebben tényleg van rozs, és ezt nagyon is szeretem :D

Többször próbálkoztam, hogy tökéletes legyen a formája, de mivel sokadszorra is ilyenre sikerült, rájöttem, hogy ez így tökéletes. Gyorsan kellett fotóznom, mert Soma rögtön ráveti magát, mikor langyosra hűl és a feléről lerágja a héját :D

 

Egyszerű joghurtos-rozsos cipó

DSC_2086s

Hozzávalók:

40 dkg sima- (esetleg kenyér-) liszt

10 dkg tk. rozsliszt

1 dl natúr joghurt

2,5 dl langyos víz

1 csipet cukor

2 tk só

3 dkg élesztő

4 ek sótlan, hántolt napraforgómag

 

A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben egy tálba mérjük a liszteket és a sót, fakanállal összekeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a joghurtot majd az élesztős vizet, beleszórjuk a szotyit. Megdagasztjuk, de nem kell órákig, csak amíg a tészta mindent összeszed a tál faláról. Ha nagyon ragacsos lenne, kevés simalisztet még szórhatunk hozzá. Nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, tepsire ültetjük, megvágjuk a tetejét, ismét megkelesztjük. 200 fokos sütőbe toljuk, barnára sütjük, rácsra téve kihűtjük.

DSC_1826s

DSC_2087s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

joghurt rozsliszt