Kenyérlángos, az újra felfedezett kedvenc
Egyszerű és olcsó "lepény", a fesztiválok sztárja
A magyaroknak is megvan a maguk "pizzája". Sok neve van, kenyérlángos, langalló, töki pompos és még sorolhatnám.
Ez is kenyértésztából készül, eredetileg kenyérsütéskor, a maradék tésztából, kemencében sütötték. A kenyérsütés napján ezt fogyasztották kenyér helyett. Különbözőképpen ízesítették, manapság legelterjedtebb a tejföllel megkent, lilahagymával és sült szalonnával bőven megrakott változat. Régebben csak zsírral vagy vajjal kenték meg.
Ennyit a történetről, itt olvashattok róla bővebben.
Ezt a bejegyzést azért most tettem közzé, mert nemrég egy fesztiválon nagyon megkívántam, majdnem vettem is. Csak az ára tartott vissza, mert annyira drágán adtak, hogy inkább hazamentem és durván egy adag árából sütöttem egy tepsivel...
Kenyérlángos
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
1,7 dl víz
1 púpozott ek (kacsa) zsír
Fél tk só
Fél mk cukor
Feltétnek:
2 dl tejföl
1 nagy gerezd fokhagyma
Pár tekerésnyi bors
1 nagy hagyma
25 dkg húsos szalonna
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros vízben. A lisztet egy tálba szórjuk, hozzákeverjük a sót. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felolvasztott (de nem forró) zsírt és az élesztős vizet. Megdagasztjuk, míg minden eltűnik az edény oldaláról, pár percre félretesszük pihenni. Egy 20x30-as tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, vagy kikenjük zsírral és megszórjuk liszttel. Lisztezett deszkán tepsiméretűre nyújtjuk a tésztát, belefektetjük. Fél órát kelesztjük, addig elkészítjük a feltéteket.
A fokhagymát belenyomjuk a tejfölbe, megborsozzuk. A szalonnát felcsíkozzuk, egy serpenyőben félkészre sütjük. A hagymát nem túl vékonyan felszeleteljük.
Megkenjük a tésztát a tejföllel, elosztjuk rajta szalonnát és a hagymát.
200 fokos sütőben készre sütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!