Gulyásleves, (majdnem) ahogy a nagykönyvben meg van írva
Ami Magyarországról mindenkinek eszébe jut Puskáson kívül
Kicsit félve teszem közzé ezt az írást, kb. mint nemrég a pljeskavicát. Ebből ugyanis szintén mindenkinek megvan a tuti receptje, amit márpedig úgy kell készíteni.
Én a szakácstanfolyamon azt tanultam, hogy az eredeti gulyáslevesben csak hús meg krumpli van, külön kiemelték, nehogy a vizsgán bármi extrát belepakoljunk. Aztán otthon, vagy az étteremben már lehet cifrázni.
Én pluszba szoktam még répát is beletenni, sőt, kétféle szalonna-alappal kezdem.
Tipp: A végén még csipetkét is bele lehet főzni (egy-két ek lisztet megsózunk, annyi vízzel összegyúrjuk, hogy kemény tészta legyen, ujjaink között csipegetve a levesbe szórjuk). Na, ehhez nekem általában nincs kedvem :)
Sőt, paprika-paradicsom is fel tudja dobni, azt még a hagymához kell adni.
Gulyásleves
Hozzávalók 6 főre:
30 dkg marhalábszár (vagy sertéslapocka)
Két fej hagyma
2 nagy krumpli
1 nagy sárgarépa
5-5 dkg fehér- és húsos szalonna
1-1,5 l alaplé (ha nincs, a víz is jó)
2 tk köménymag
A szalonnákat felcsíkozzuk, először a fehéret kezdjük el kiolvasztani egy 3 l-es fazékban, mikor kezd üvegesedni, mehet hozzá a húsos is. Közben apróra vágjuk a hagymát, mikor a szalonnák már kezdenek pörcösödni, hozzáadjuk. Üvegesre pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával és a köménnyel.
Párszor megkeverjük, majd beletesszük a 2 cm-es kockára vágott marha- vagy sertéshúst. Alaposan megborsozzuk, közepesre vesszük a lángot, a húsok minden oldalát megpirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, felöntjük annyi húslével, ami ellepi, fedőt teszünk rá. Addig főzzük így, míg a hús megpuhul, a húslével pótoljuk az elpárolgott nedvességet. Mikor ez is elfogy, vízzel folytatjuk, mindig zsírjára sütve, ezzel biztosítjuk a leves későbbi ízét. Mikor a hús teljesen puha, hozzáadjuk a kétcentis kockára vágott krumplit és a hajszálvékonyan felszeletelt répát, hozzáöntünk annyi forró vizet, amennyi bőven ellepi.
Puhára főzzük a zöldségeket is, megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Pár percig állni hagyjuk és tálalhatjuk is.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!