2015. nov 25.

Vaddisznószív-steak, favágóragu és zsemlegombóc

írta: Hajós Ágnes
Vaddisznószív-steak, favágóragu és zsemlegombóc

Rusztikus vadétel három alaprecepttel

Ennek a fogásnak az az apropója, hogy jó pár hónapja kaptam egy nagy adag vaddisznómájat és -szívet. Akkor kisebb részekre osztva többféle ételt készítettem, ez közülük az egyik.

Először féltem a vaskos, eres szívet sima sült húsként elkészíteni, de egyáltalán nem ördöngösség, ha alacsony lángon készül nagyon is puha lesz.

És mivel a favágó ragu meg a zsemlegombóc elkészítésének módját már többen kértétek tőlem, összekötöttem a kellemeset hasznossal és főztem egy sajnos nem túl mutatós, viszont nagyon pazar ízű ebédet.

A buggyantott tojás a színe miatt került rá (ízében is passzol), akinek problémája van vele, elhagyhatja :)

 

Vaddisznószív-steak favágóraguval, hagymás zsemlegombóccal és buggyantott tojással

DSC_3584s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg vaddisznószív

Kevés olaj vagy zsír

Só, bors

 

1 nagy hagyma

20 dkg húsos szalonna

3 dl tejföl

4 db tojás

1 ek ecet

 

2 zsemle

1 hagyma

1 tojás

4 ek liszt

 

A raguhoz a hagymát apróra vágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk. A szalonna zsírját kiolvasztjuk egy serpenyőben, a pörcöket félretesszük. A serpenyőben 2 ek zsírt hagyunk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, visszatesszük hozzá a szalonnát és a tejfölt. Alacsony lángon addig kevergetjük, míg a tejföl felmelegszik, de nem kell forralni. Megborsozzuk, ha kell, meg is sózzuk, de ez a szalonna miatt nem valószínű.

A gombócokhoz a zsemléket egycentis kockákra vágjuk, száraz serpenyőben minden oldalukat megpirítjuk. Az apróra vágott hagymát a szalonna maradék zsírján ugyanebben a serpenyőben üvegesre pirítjuk, langyosra hűtjük, a kenyérhez adjuk. A tojáshoz keverjük a lisztet, megsózzuk, és annyi vízzel kikeverjük, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk. Ebből annyit adunk a kenyérkockákhoz, hogy vizes kézzel nagyjából formázható legyen. Megborsozzuk, összekeverjük. Sós vizet forralunk, golflabdányi golyókat formázunk a masszából (nem lesz szabályos). Mikor a lobogó vízben feljönnek, közepesre vesszük a lángot és még 3 percig főzzük. Leszűrjük, tálalásig melegen tartjuk.

Egy lábasban 1 l vizet forralunk, hozzáadjuk az ecetet. Mikor lobogva forr, óvatosan beleütjük a tojásokat, egyszerre max. kettőt, egymástól távol. Pontosan 2 percig főzzük, közben egyszer óvatosan kanállal alányúlunk, hogy ne tapadjon le. Szűrőkanállal kiszedjük, papírral leitatjuk a felesleges nedvességet.

A szíveket közben többször átmossuk, megtisztítjuk az erektől, 2,5 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Kevés olajon, közepesnél kisebb lángon addig sütjük, míg a kést beleszúrva már nem szivárog belőle a vér. Kivéve megsózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor néhány gombócot tányérra teszünk, közéjük szedünk a raguból, tetejükre néhány szelet szívsteak-et teszünk. Erre jön 1-1 posírozott tojás, ezt egy csipet sóval ízesítjük.

DSC_3585s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tejföl szalonna zsemle vaddisznószív