2015. nov 26.

Vajban sült borjúmáj zöldborsóval, céklával

írta: Hajós Ágnes
Vajban sült borjúmáj zöldborsóval, céklával

Így készítsd el ezt a ritkaságot, neked is menni fog!

Köztudottan a libamáj a kedvenc eledelem, de a legtöbb állatét szeretem. Így van ez a borjúval is, ami ritkán látott vendég nálunk, kis városomban csak furán néznek a hentesek, ha érdeklődök :) Szerencsére néha csoda történik...

Éttermekben sem sűrűn lehet vele találkozni, de eddig mindig fantasztikusan elkészítve kaptam, pedig tudom, hogy annyira azért nem egyszerű. Ezen felbuzdulva én is próbálkoztam, szerintem sikerült olyat összehozni, ami akár az ünnepi asztal dísze is lehet és még a pénztárcánkat is kíméli.

 

Sült borjúmáj tejszínes zöldborsóval, céklatócsnival

DSC_0658s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg borjúmáj

Só, bors

8 dkg vaj

30 dkg zöldborsó

3 újhagyma a zöldjével együtt

2 dl húsleves

2,5 dl tejszín

1 csokor petrezselyem

1 tk étkezési keményítő

8 közepes darab cékla

1 tojás

4 ek liszt

1 nagy hagyma

Olívaolaj

 

Az újhagymát felkarikázzuk, egy serpenyőben 3 dkg vajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk a borsót, pár perc után felöntjük a húslével, puhára pároljuk benne. Elpárologtatjuk, felöntjük a tejszínnel, majd kis idő alatt besűrítjük (Ha nem elég sűrű, 1 tk étkezési keményítőt 2 ek vízben feloldunk, az ételbe csorgatva besűrítjük). A végén belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.

A céklát héjában megfőzzük, kihűlve megtisztítjuk. A reszelő durvábbik részén lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott hagymát, a lisztet, sózzuk, borsozzuk. Egy teflonserpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, felhevítjük. Egy evőkanálnyi masszát teszünk bele, a kanál hátával 2 cm vastagra lapítjuk. Közepes lángon sütve 4-5 perc után egy lapáttal megfordítjuk, készre sütjük.

A borjúmájat két centi vastag szeletekre vágjuk, megszabadítjuk az erektől és hártyáktól. Egy serpenyőben 5 dkg vajat és pár ek olívaolajat forrósítunk. A májak mindkét oldalát megborsozzuk, óvatosan mindkét oldalukat megsütjük (a szeletek oldalán lehet látni, meddig sült meg). Kivéve megsózzuk.

Tálaláskor néhány tócsnit tányérra szedünk, mellékanalazunk a tejszínes zöldborsóból, végül ráültetünk néhány darab májat. Petrezselyemlevéllel díszíthetjük.

DSC_0654s

DSC_0660s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tejszín borsó cékla borjúmáj