2015. nov 30.

A klasszikus karácsonyi desszert lépésről-lépésre

írta: Hajós Ágnes
A klasszikus karácsonyi desszert lépésről-lépésre

Bejglikészítés profitól kezdőknek

Harmadik éve készítek bejglit. Tudom, sokaknak évtizedes, sőt, még nagyobb jártassága van benne és ez alapján jogosan gondolhatnák, hogy még gyakoroljak :)

De rám rögtön az első évben lecsaptak az ismerősök, így sikerült azon a karácsonyon összesen 104 db-ot sütnöm, szóval azt hiszem, itt az ideje, hogy megosszam veletek a tapasztalataimat.

Mivel a cukrászt terén egyáltalán nem vagyok mester, ezért ha valamit nem tudok, igyekszem rögtön a profiktól tanulni. Így esett a választásom Farkas Vilmos receptjére, amiről itt egy részletes videó is látható.

A mostani írásomban igyekeztem mindent úgy lejegyezni, hogy a leggyakorlatlanabbaknak is sikerüljön.

Nekem szakácsként tök fura, hogy valami pl. 52 dkg-ra van megadva, de a cukrászoknál elengedhetetlen a precizitás. Ennek ellenére változtattam a recepten, hiszen rengeteg maradék lett volna pl. tojásból, másrészt a vaníliarudat sem engedhetem meg magamnak ekkora mennyiségben. És lássuk be, akkorát azért nem dob az ízén. A sok hámozott narancs és citrom levét pedig kifacsarom, télen nagyon is jól jön a C-vitamin :)

Ami a legjobb: kihűlve, folpackba csomagolva akár egy hónapig is eláll! Szóval a nagy ünnepi dömping előtt jóval el lehet készíteni és a jeles napon learatni a babérokat :)

Tipp, ha szétnyílik, kireped:

Össze lehet nyomni!!! A tepsiben kell hagyni kihűlni addig, míg már kicsit szilárdabb és nagyon nem égeti a kezünket. Konyharuhával óvatosan, finoman összenyomjuk a repedéseket, ha túl nagyok, 5 percenként mindig egy kicsit igazítunk rajta, míg szinte teljesen eltűnnek. Hitted volna, hogy a képen lévők is kicsit szétnyíltak?

Bejgli dió- és máktöltelékkel

DSC_2608s

Hozzávalók 4 db, fél kg-os bejglihez való tésztához:

52 dkg liszt

1 tojás + 1 a kenéshez

16 dkg vaj (vagy margarin, ettől jobb lesz az állaga)

10 dkg zsír (fontos, rengeteget dob az ízén!)

1 csomag vaníliás cukor

1-1 citrom és narancs lereszelt héja

1 dkg élesztő

1 csipet só

1 dl tej

5 dkg porcukor

 

A töltelékhez (ez az adag két bejglire elegendő, a fenti tésztaadaghoz tehát egyszer dióval, egyszer mákkal készítjük):

1,2 dl víz

12,5 dkg cukor

1 citrom és 1 narancs reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

1 nagy csipet fahéj (máknál elhagyható)

1 marék mazsola (elhagyható)

21 dkg darált mák vagy dió

3 dkg morzsa (zsemle- vagy keksz)

 

A töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, míg teljesen feloldódik, majd még két percig bugyogtatjuk. A többi hozzávalót egy tálba mérjük, leöntjük a forró vízzel, alaposan összeforgatjuk, majd teljesen kihűtjük. Akkor jó, ha hidegen összeáll, nem folyós és nem is száraz, nem morzsálódik. Ha mégis, morzsával vagy kevés vízzel javítsunk rajta. Kétfelé vesszük.

A tésztához a vaj és zsír legyen jéghideg. A lisztet és porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, zsírt, a sót és a citrusok héját. A reszelő durvábbik részén belereszeljük a vajat, kezünkkel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a hozzávalókat. Akkor jó, ha már nincsenek benne érezhető vajdarabok, de ne gyúrjuk masszává és fontos, hogy hideg maradjon. Ha kell, tegyük még pár percre hűtőbe.

Simára keverjük a tojást a tejjel és az élesztővel, a lisztes részhez adjuk, simára dagasztjuk. Négy egyforma részre osztjuk (én le szoktam mérni), folpackba csomagolva 20 percet hideg helyen pihentetjük.

Fogunk egy A/5 méretű lapot (nyomtatópapír félbehajtva), ez lesz a mérce :) Akkorára nyújtjuk a tésztákat, hogy ezen a papíron 2-2 cm-rel minden oldala túllógjon, figyeljünk arra, hogy nagyjából szabályos téglalapot kapjunk, a hosszabbik oldala legyen felénk.

Egy-egy adag tölteléket elosztunk a tésztán úgy, hogy minden szélén 2-2 cm üresen maradjon. Először balról-jobbról hajtjuk a töltelékre az üres tésztarészt, kicsit lenyomkodjuk, egy szintben legyen az egész. Aztán a teteje jön, ezt is rányomjuk finoman a töltelékre, majd ennél fogva magunk felé feltekerjük a bejglit. Igyekezzünk ezt szorosan, a levegőt kiszorítva tenni. A tészta vége alul legyen,  a kész tekercset kézzel kicsit lapogassuk meg, hogy szép formája legyen. Tepsire ültetjük, hurkapálcával a tetejét és az oldalát is több helyen, jó mélyen megszurkáljuk.

Lekenjük a felvert tojással, hűtőbe, vagy más hideg helyre (én a teraszra) kitesszük, amíg rászárad a tojás. Addig 200 fokra előmelegítjük a sütőt.

Mielőtt betoljuk, ismét lekenjük a tojással, ettől lesz szép mintája. 25-30 percig sütjük, míg a külseje megkapja a kívánt színt.

Kivéve tepsiben kicsit kihűtjük, megformázzuk (lásd fent).

DSC_2603s

DSC_2606s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tej dió mák citrom narancs vanília vaj