2015. dec 15.

Paprikás ponty kelbimbóval, szalonnával, fehérborral

írta: Hajós Ágnes
Paprikás ponty kelbimbóval, szalonnával, fehérborral

Az "egyszerű" ponty ünnepi köntösben

Nemrég kedves édesapám meglepett egy szatyornyi hallal.

Nagyon örültem neki, ugyanis akkor még volt egy csomó helyem a fagyasztóban és így az aznapi takarítás kihagyására is tökéletes indokom volt. Amivel viszont nem számoltam, hogy némely pikkelyes csak tetszhalott volt és életemben először gyilkossá váltam... Aztán vagy két és fél órán keresztül pucoltam, tisztítottam, stb, és telepakoltam a mélyhűtő egyik rekeszét.

De mivel a kinti mélyhűtőm a hideg beköszöntével minden évben bemondja az unalmast, gyorsan átcsoportosítást kellett végeznem és a halak egy részét megsütöttem.

Az egyik fogás a most következő lett, szerintem pont aktuális :)

 

Fűszeres sült ponty szalonnás kelbimbóval és fehérboros mártással

DSC_3133s

Hozzávalók 4 főre:

2 kisebb ponty

15 dkg húsos szalonna

60 dkg kelbimbó

Só, tarka bors

Kb. 15 dkg kukoricaliszt

1 mk pirospaprika

5 dl fehérbor

2 dl tejszín

Pár csepp citromlé

Kb. 5 dkg vaj

 

A pontyokat a gerinc két oldalán bevágjuk, a húst lefejtjük a nagyobb szálkákról, ha lehet egy darabban, 4 szeletet kapva. Ez nem lesz a klasszikus értelemben vett filé, hiszen így is tele lesz szálkával, óvatosan kell enni. Mindkét oldalukat besózzuk, 10 perc után folyó víz alatt lemossuk, megszárítjuk.

A kelbimbókat a torzsánál félbevágjuk, 5 percig előfőzzük sós, lobogó vízben. A szalonnát felkockázzuk.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a szalonnakockákat, kiolvasztjuk a zsírját. Kiszedjük a pörcöket, félretesszük. Beledobjuk a kelbimbót, pár percig kevergetjük, míg kívül megpuhul, de azért még harapható marad. Ezt is félretesszük, összeforgatjuk a szalonnával, szép adag borsot tekerünk rá.

A serpenyőt visszatesszük a tűzre, beleöntjük a fehérbort, miközben forraljuk, fakanállal fellazítjuk a letapadt darabkákat. Mikor a bor mennyisége kb. a fele lesz, hozzákeverjük a tejszínt, ezt is felmelegítjük, pár csepp citromlét hozzáadunk, megborsozzuk. Még néhány percig forraljuk, majd kevés lisztet beleszórva, folyamatosan keverve besűrítjük. Mivel elég darabos lesz, átszűrjük, ha kell, megsózzuk, félretesszük.

Mindeközben 5 ek kukoricalisztet összekeverünk pirospaprikával, megforgatjuk benne a halakat. A maradék vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, a halak bőrös felét tesszük bele először, ha megsült, a másik felét is átsütjük pár perc alatt.

Tálaláskor pár kanál köretet tányérra szedünk, a halakat kettőbe-háromba vágva ráültetjük, meglocsoljuk a mártással.

DSC_3135ss

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

ponty kelbimbó fehérbor szalonna