Paprikás ponty kelbimbóval, szalonnával, fehérborral
Az "egyszerű" ponty ünnepi köntösben
Nemrég kedves édesapám meglepett egy szatyornyi hallal.
Nagyon örültem neki, ugyanis akkor még volt egy csomó helyem a fagyasztóban és így az aznapi takarítás kihagyására is tökéletes indokom volt. Amivel viszont nem számoltam, hogy némely pikkelyes csak tetszhalott volt és életemben először gyilkossá váltam... Aztán vagy két és fél órán keresztül pucoltam, tisztítottam, stb, és telepakoltam a mélyhűtő egyik rekeszét.
De mivel a kinti mélyhűtőm a hideg beköszöntével minden évben bemondja az unalmast, gyorsan átcsoportosítást kellett végeznem és a halak egy részét megsütöttem.
Az egyik fogás a most következő lett, szerintem pont aktuális :)
Fűszeres sült ponty szalonnás kelbimbóval és fehérboros mártással
Hozzávalók 4 főre:
2 kisebb ponty
15 dkg húsos szalonna
60 dkg kelbimbó
Só, tarka bors
Kb. 15 dkg kukoricaliszt
1 mk pirospaprika
5 dl fehérbor
2 dl tejszín
Pár csepp citromlé
Kb. 5 dkg vaj
A pontyokat a gerinc két oldalán bevágjuk, a húst lefejtjük a nagyobb szálkákról, ha lehet egy darabban, 4 szeletet kapva. Ez nem lesz a klasszikus értelemben vett filé, hiszen így is tele lesz szálkával, óvatosan kell enni. Mindkét oldalukat besózzuk, 10 perc után folyó víz alatt lemossuk, megszárítjuk.
A kelbimbókat a torzsánál félbevágjuk, 5 percig előfőzzük sós, lobogó vízben. A szalonnát felkockázzuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a szalonnakockákat, kiolvasztjuk a zsírját. Kiszedjük a pörcöket, félretesszük. Beledobjuk a kelbimbót, pár percig kevergetjük, míg kívül megpuhul, de azért még harapható marad. Ezt is félretesszük, összeforgatjuk a szalonnával, szép adag borsot tekerünk rá.
A serpenyőt visszatesszük a tűzre, beleöntjük a fehérbort, miközben forraljuk, fakanállal fellazítjuk a letapadt darabkákat. Mikor a bor mennyisége kb. a fele lesz, hozzákeverjük a tejszínt, ezt is felmelegítjük, pár csepp citromlét hozzáadunk, megborsozzuk. Még néhány percig forraljuk, majd kevés lisztet beleszórva, folyamatosan keverve besűrítjük. Mivel elég darabos lesz, átszűrjük, ha kell, megsózzuk, félretesszük.
Mindeközben 5 ek kukoricalisztet összekeverünk pirospaprikával, megforgatjuk benne a halakat. A maradék vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, a halak bőrös felét tesszük bele először, ha megsült, a másik felét is átsütjük pár perc alatt.
Tálaláskor pár kanál köretet tányérra szedünk, a halakat kettőbe-háromba vágva ráültetjük, meglocsoljuk a mártással.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!