Csavart vajas kifli egy óra alatt
Bögrés recept, ezt mindenki szeretni fogja
Az év nagy részében itthon sütöm a péksütiket, de van, hogy csak este veszem észre, hogy elfogyott... Ilyenkor már nagy nagyon nincs kedvem többször keleszteni, meg két és fél órát várni a késztermékre.
A most következő kis csavart kiflik egy óra alatt kész is vannak, pár percet kell hagyni hűlni és fogyaszthatjuk is.
Azt azért tudni kell, hogy hagyományos szendvicset nem nagyon lehet belőle készíteni, mert a rétegek szétcsúszhatnak. Viszont villásreggeli mellé, vagy családi falatozáshoz tökéletes :)
A receptet itt találtam.
Gyors bögrés vajas kifli
Hozzávalók 16 kisebb darabhoz (a bögre 2,5 dl-es):
¾ bögre joghurt vagy kefir
¼ bögre étolaj
½ bögre tej
3,5 bögre finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
1 tojás
A kenéshez:
6 dkg vaj
1 púpozott tk só
A tetejére:
1 tojás sárgája
A tésztához a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük a cukorral. Felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szórjuk, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a joghurtot, olajat, élesztős tejet és a tojást. Fakanállal összekeverjük, majd megdagasztjuk. Négy egyforma részre osztjuk, 2 percig pihentetjük. Addig a puha vajat összekeverjük a sóval.
Az egyik tésztát nagytányér méretűre nyújtjuk, megkenjük a vaj felével, majd ráhelyezünk egy másik, hasonlóra nyújtott tésztalapot. A másik két bucival is így járunk el, kezünkkel jól lenyomkodjuk.
Pizzavágóval mindegyiket 8 részre vágjuk. A szeletek szélétől kezdve feltekerjük, közben kicsit húzzuk is szét a tésztát, nyújtva csavarjuk.
Egymástól nagy távolságban tepsire helyezzük, tetejüket megkenjük a tojássárgával. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, készre sütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!