Töltött káposzta a nagyik receptje szerint
Nem csak karácsonykor szeretjük!
Kevés ételnek van hagyománya a családunkban, de a töltött káposzta ilyen.
Egyik kedves olvasóm kérésére megosztom veletek a mi változatunkat, ezt a dédnagymamám is így készítette (már meséltem róla a linzertésztája kapcsán).
Anyukám szavait olvashatjátok, ő írta le nekem a receptet:
Töltött káposzta á la dedi, mama, anya:
Hozzávalók:
1 kg darált hús
1 kg savanyú káposzta
10 savanyú káposzta levél
1 kis fej hagyma apróra vágva
1 fej hagyma vékony szeletekre vágva
1 tojás
Kb. egy marék rizs (nagymamám szerint rizsa :D )
Füstölt valami (bőrke, kolozsvári szalonna, karajcsont, stb.)
Só, bors, pirospaprika
Ízlés szerint tejföl
A rántáshoz: 1 tk. liszt, 2 tk olaj, 2 tk pirospaprika
Elkészítés:
A darált húst, a kockára vágott hagymát, a tojást és a rizst összegyúrjuk, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A savanyú káposzta levelek vastag erét kivágjuk, majd beletöltünk annyi húst, hogy lazán össze tudjuk tekerni, hiszen a rizs megduzzad, majd a két végét benyomkodjuk.
Kevés apró káposztát szétterítünk a főzőedény (kb. 5 l-es) alján, erre kerül kevés szeletelt hagyma, füstölt hús és rátesszük a töltött káposztákat, valamint a maradék húsos masszából gyúrt kisebb ökölnyi golyókat. Így rétegezzük, amíg van a hozzávalókból. A tetejére káposzta kerüljön. Ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje.
Újraforrástól számítva kb. 45 percig főzzük. Ha megfőtt, a liszttel paprikás rántást* készítünk és berántjuk a töltött káposztát. Ezzel főzzük még néhány percet, míg a lé kicsit besűrűsödik.
Tálaláskor, aki szereti megtejfölözheti.
*paprikás rántás: Az olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet egy kis lábasban, megszórjuk a pirospaprikával. Fokozatosan hozzákeverünk a káposzta levéből, majd visszaöntjük az edénybe.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!