2015. dec 20.

Töltött káposzta a nagyik receptje szerint

írta: Hajós Ágnes
Töltött káposzta a nagyik receptje szerint

Nem csak karácsonykor szeretjük!

Kevés ételnek van hagyománya a családunkban, de a töltött káposzta ilyen.

Egyik kedves olvasóm kérésére megosztom veletek a mi változatunkat, ezt a dédnagymamám is így készítette (már meséltem róla a linzertésztája kapcsán).

Anyukám szavait olvashatjátok, ő írta le nekem a receptet:

 

Töltött káposzta á la dedi, mama, anya:

ljikgk

Hozzávalók:

1 kg darált hús

1 kg savanyú káposzta

10 savanyú káposzta levél

1 kis fej hagyma apróra vágva

1 fej hagyma vékony szeletekre vágva

1 tojás

Kb. egy marék rizs (nagymamám szerint rizsa :D )

Füstölt valami (bőrke, kolozsvári szalonna, karajcsont, stb.)

Só, bors, pirospaprika

Ízlés szerint tejföl

A rántáshoz: 1 tk. liszt, 2 tk olaj, 2 tk pirospaprika

 

Elkészítés:

A darált húst, a kockára vágott hagymát, a tojást és a rizst összegyúrjuk, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A savanyú káposzta levelek vastag erét kivágjuk, majd beletöltünk annyi húst, hogy lazán össze tudjuk tekerni, hiszen a rizs megduzzad, majd a két végét benyomkodjuk.

Kevés apró káposztát szétterítünk a főzőedény (kb. 5 l-es) alján, erre kerül kevés szeletelt hagyma, füstölt hús és rátesszük a töltött káposztákat, valamint a maradék húsos masszából gyúrt kisebb ökölnyi golyókat. Így rétegezzük, amíg van a hozzávalókból. A tetejére káposzta kerüljön. Ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje.

Újraforrástól számítva kb. 45 percig főzzük. Ha megfőtt, a liszttel paprikás rántást* készítünk és berántjuk a töltött káposztát. Ezzel főzzük még néhány percet, míg a lé kicsit besűrűsödik.

Tálaláskor, aki szereti megtejfölözheti.

*paprikás rántás: Az olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet egy kis lábasban, megszórjuk a pirospaprikával. Fokozatosan hozzákeverünk a káposzta levéből, majd visszaöntjük az edénybe.

DSC_2591s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

savanyú káposzta rizs darált hús