Puha, illatos rozskenyér sok lenmaggal
Süssünk kenyeret egyszerűen, egy kicsit egészségesebben
Még mindig szeretek kísérletezni a péksüteményekkel. Legutóbb ezt a barna, lenmaggal, lenmagpehellyel és rozsliszttel készült kenyeret alkottam.
A sok rost és lenmag miatt könnyíti az emésztést és természetesen nagyon finom :) Nem tömör, mint a bajor típusú rozskenyerek, hanem nagy lyukacsos a bélzete, puha és olyan illata van... :)
Mostanában talán egy kicsit ráérősebbek a reggelek, meglephetjük a családot reggel a sülő friss kenyér illatával.
Rozsos, duplán lenmagos kenyér
Hozzávalók:
40 dkg simaliszt
5 dkg tk. rozsliszt
3 ek lenmagpehely
2 ek lenmag
3,5 dl víz
1 mk cukor
3 dkg élesztő
2 tk só
1 tojás fehérje
A vizet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A liszteket, a pelyhet és a sót egy tálba szórjuk. Beleöntjük az élesztős vizet, megdagasztjuk. Nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, keskeny cipóalakúra formázzuk, megvágjuk a tetejét, ismét duplájára kelesztjük.
A tetejét megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a lenmaggal, nagyon óvatosan rányomkodjuk.
200 fokos sütőbe toljuk, aranybarnára sütjük, rácson kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!