2015. dec 25.

Puha, illatos rozskenyér sok lenmaggal

írta: Hajós Ágnes
Puha, illatos rozskenyér sok lenmaggal

Süssünk kenyeret egyszerűen, egy kicsit egészségesebben

Még mindig szeretek kísérletezni a péksüteményekkel. Legutóbb ezt a barna, lenmaggal, lenmagpehellyel és rozsliszttel készült kenyeret alkottam.

A sok rost és lenmag miatt könnyíti az emésztést és természetesen nagyon finom :) Nem tömör, mint a bajor típusú rozskenyerek, hanem nagy lyukacsos a bélzete, puha és olyan illata van... :)

Mostanában talán egy kicsit ráérősebbek a reggelek, meglephetjük a családot reggel a sülő friss kenyér illatával.

 

Rozsos, duplán lenmagos kenyér

 DSC_2655s

Hozzávalók:

40 dkg simaliszt

5 dkg tk. rozsliszt

3 ek lenmagpehely

2 ek lenmag

3,5 dl víz

1 mk cukor

3 dkg élesztő

2 tk só

1 tojás fehérje

 

A vizet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

A liszteket, a pelyhet és a sót egy tálba szórjuk. Beleöntjük az élesztős vizet, megdagasztjuk. Nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, keskeny cipóalakúra formázzuk, megvágjuk a tetejét, ismét duplájára kelesztjük.

A tetejét megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a lenmaggal, nagyon óvatosan rányomkodjuk.

200 fokos sütőbe toljuk, aranybarnára sütjük, rácson kihűtjük.

DSC_2653s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rozsliszt lenmag