2016. jan 10.

Ír szódás kenyér kelesztés és dagasztás nélkül

írta: Hajós Ágnes
Ír szódás kenyér kelesztés és dagasztás nélkül

40 perc alatt elkészülő, különlegesen finom kenyér

Többféle kenyeret is sütöttem mostanában, az egyik különlegesség a most bemutatásra kerülő tradicionális ír kenyér.

Nem szórakoznak vele sokat, nem kelesztgetik, nem játszanak napokig a kovásszal. Pont ezért szeretem, csak össze kell keverni fakanállal, kicsit alakítani a formáján és már mehet is sülni.

De ne a megszokott, légiesen könnyű kenyeret várjuk, ennek a belseje tömörebb és markáns ízű lesz. Én nagyon szeretem még frissen, valamilyen szendvicskrémmel és rengeteg zöldséggel.

A recept Maxtól van, szerinte frissen, vajjal és lekvárral a legfinomabb.

 

Ír szódás kenyér

DSC_2158s

50 dkg sima liszt (lehet benne valamennyi teljes kiőrlésű is, ebben 10 dkg)

Kb. 45 dkg író, joghurt vagy kefir

1 tk szódabikarbóna

1 tk cukor

1 mk só

 

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A lisztet, szódabikarbónát, sót és cukrot egy tálba szórjuk, fakanállal átkeverjük. Keverés jözben elkezdjük hozzá adagolni a savanyított tejterméket, amíg kezelhető, nem száraz és nem folyós masszát kapunk. Nem kell teljesen egyneműnek lenni, csak álljon össze.

Lisztezett vagy szilikonos sütőlapos tepsire tesszük, cipóformára igazgatjuk, a tetejét késsel kicsit bevágjuk.

Betoljuk a sütőbe, kb. 30 perc alatt készre sütjük. Frissen, langyosan a legjobb, de másnapra sem veszít a belseje a puhaságból.

DSC_2154s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kenyér