2016. jan 13.

Zöldséges, szójaszószos üvegtészta fűszeres sült hallal

írta: Hajós Ágnes
Zöldséges, szójaszószos üvegtészta fűszeres sült hallal

Egyszerű tésztasaláta Ázsiai beütéssel

Pár éve egy Ázsiai fúziós étteremben dolgoztam, ott találkoztam néhány különlegesebb alapanyaggal, érdekes hozzávalóval. Az itt megismert ízeket, az ázsiai stílust a mai napig nagyon szeretem.

A most következő tésztasalátába két különleges hozzávaló került, a szójaszósz és az üvegtészta. Az üvegtészta szinte mindenen multiban kapható, ez szinte nem is számít érdekességnek. A szójasz szintén mindenhol kapható, ha nincs otthon, érdemes egy jobb fajtát választani, csak pár száz forint a különbség a legolcsóbb és a legdrágább között. És mivel ezt szinte fűszernek használjuk, sokáig elég.

 

Zöldséges üvegtészta-saláta fűszeres sült hallal

DSC_1324s

Hozzávalók 4 főre:

1 csomag üvegtészta (15-20 dkg)

1 cső kukorica (vagy egy fél konzerv)

1 nagy kápia

1 közepes répa

Fél csomag petrezselyem vagy koriander

1 szál szárzeller

1 kis lilahagyma

1 ek sötét szójaszósz

Olívaolaj

Só, bors

60 dkg tengeri halfilé

1 tk só, 1 tk citrombors, 3 tk pirospaprika, (ízlés szerint cayenne-bors)

6 ek rétesliszt

 

A kukoricáról levágjuk a szemeket, a kápiát és a répát hasonló méretűre daraboljuk. A petrezselymet és a lilahagymát apróra vágjuk, a szárzellert vékonyan felkarikázzuk.

A tésztát egy tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, 10 percre lefedjük.

Egy serpenyőben felhevítünk 2 ek olívaolajat, rádobjuk a zöldségeket (a petrezselyem kivételével), ráöntjük a szójaszószt. Pár percig közepes lángon kevergetve pirítjuk, ha nagyon sülne, kis vizet öntsünk alá. Akkor jó, ha a zöldségek nem puhulnak meg teljesen, „haraphatóak” maradnak.

Leszűrjük a tésztát, kevés hideg vízzel átöblítjük a szűrőben. Összeforgatjuk a sült zöldségekkel, kis sóval, borssal és a petrezselyemmel.

A halfiléket 2-3 darabba vágjuk, megforgatjuk a fűszerekkel összekevert lisztben. Egy serpenyőben fél cm-nyi olívaolajat hevítünk, oldalanként pár perc alatt készre sütjük.

A salátával tálaljuk.

DSC_1323s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa szójaszósz szárzeller petrezselyem üvegtészta halfilé