Csirkemáj körtével, vörösborral, ínyenceknek
A tökéletes édes-sós fogás, az első számú kedvencem
A mindenféle drága sajtok és a libamáj az igazi gyengéim, ja, meg a vörösbor. Mivel az első kettőhöz ritkán jutok, igazi csemegének számítanak.
Ezért, ha találok egy érdekes receptet és éppen nem tehetem meg, hogy a drágábbik hozzávalót szerezzem be, helyettesítek. Egy ezeréves kiskegyedben találtam az alábbi receptet (mármint az eredetijét), amiben hízott kacsamájat írtak az elkészítéshez, de most nem volt "kéznél".
Így a fagyasztóban várakozó csirkemájat dolgoztam fel. Egy percig még rosszul is éreztem magam, hogy megszentségtelenítem ezt a szuper ötletet, de a kóstolásnál már megszállt a béke és tökéletes elégedettség :)
Ez egy igazi ínyencség, az édes-sós ízek kedvelőinek biztosan a szívükbe fogom lopni vele magam. Hajrá, valóban olyan finom, mint amilyen szép :)
Körtével és vörösborral sült máj
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg csirkemáj
10 dkg vaj
2 nagy ág kakukkfű
Só, frissen őrölt bors
4 ek méz
4 körte
1,5 dl vörösbor
A csirkemájat falatnyi darabokra vágjuk, villával alaposan megszurkáljuk. A körtéket egy centi vastagra szeljük, a magházat kivágjuk.
A vajat közepes lángon felforrósítjuk, a körték mindkét oldalát két percig sütjük benne, félretesszük, melegen tartjuk.
A májakat megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. A vajban készre sütjük. Lassabban megy, mint olajban, de az eredmény isteni lesz! A lényeg, hogy belül rózsaszín és szinte krémes maradjon. Ezt is félretesszük és melegen tartjuk.
A szószt átszűrjük egy kis lábasba, hozzáöntjük a mézet és a vörösbort. Beforraljuk a harmadára.
Tálaláskor a körteszeleteket egy tányérra sorakoztatjuk, ráhalmozzuk a májat és megcsorgatjuk a szósszal. Azonnal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!