2016. jan 16.

Csirkemáj körtével, vörösborral, ínyenceknek

írta: Hajós Ágnes
Csirkemáj körtével, vörösborral, ínyenceknek

A tökéletes édes-sós fogás, az első számú kedvencem

A mindenféle drága sajtok és a libamáj az igazi gyengéim, ja, meg a vörösbor. Mivel az első kettőhöz ritkán jutok, igazi csemegének számítanak.

Ezért, ha találok egy érdekes receptet és éppen nem tehetem meg, hogy a drágábbik hozzávalót szerezzem be, helyettesítek. Egy ezeréves kiskegyedben találtam az alábbi receptet (mármint az eredetijét), amiben hízott kacsamájat írtak az elkészítéshez, de most nem volt "kéznél".

Így a fagyasztóban várakozó csirkemájat dolgoztam fel. Egy percig még rosszul is éreztem magam, hogy megszentségtelenítem ezt a szuper ötletet, de a kóstolásnál már megszállt a béke és tökéletes elégedettség :)

Ez egy igazi ínyencség, az édes-sós ízek kedvelőinek biztosan a szívükbe fogom lopni vele magam. Hajrá, valóban olyan finom, mint amilyen szép :)

 

Körtével és vörösborral sült máj

DSC_1702s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg csirkemáj

10 dkg vaj

2 nagy ág kakukkfű

Só, frissen őrölt bors

4 ek méz

4 körte

1,5 dl vörösbor

 

A csirkemájat falatnyi darabokra vágjuk, villával alaposan megszurkáljuk. A körtéket egy centi vastagra szeljük, a magházat kivágjuk.

A vajat közepes lángon felforrósítjuk, a körték mindkét oldalát két percig sütjük benne, félretesszük, melegen tartjuk.

A májakat megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. A vajban készre sütjük. Lassabban megy, mint olajban, de az eredmény isteni lesz! A lényeg, hogy belül rózsaszín és szinte krémes maradjon. Ezt is félretesszük és melegen tartjuk.

A szószt átszűrjük egy kis lábasba, hozzáöntjük a mézet és a vörösbort. Beforraljuk a harmadára.

Tálaláskor a körteszeleteket egy tányérra sorakoztatjuk, ráhalmozzuk a májat és megcsorgatjuk a szósszal. Azonnal tálaljuk.

DSC_1706s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

körte méz csirkemáj vörösbor kakukkfű