2016. feb 08.

Tejszínes, tarjás, apró hagymás tészta sajttal, sok petrezselyemmel

írta: Hajós Ágnes
Tejszínes, tarjás, apró hagymás tészta sajttal, sok petrezselyemmel

Gyors tészta mosogatóbarát változatban

Ez a tészta az egyik reggeli rohanásban született.

Mindenkinek csomagolnom kellett már az ebédet és volt kb. fél órám. Kezembe kaptam pár dolgot a hűtőből, meg volt még előző napról egy jó nagy szelet sült tarja. Ez lett belőle, nagyon szerettük :)

 

Tejszínes, tarjás gyöngyhagymás csusza

DSC_1982

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg fodros kocka tészta

15 dkg sertéstarja (1 nagy szelet)

5 dkg húsos, füstölt szalonna

Só, bors

1 nagy gerezd fokhagyma

Olaj

2 nagy marék gyöngy- vagy apróhagyma (nem ecetes)

1 nagy vagy 2 kis csokor petrezselyem

4 dl zsíros tejszín

Kb. 10 dkg reszelt sajt

 

A tésztát a csomagoláson levő használati utasítás szerint kifőzzük. Leszűrjük (egy pohárral félreteszünk), hideg vízzel átöblítjük, egy ek olajjal összeforgatjuk. A fokhagymát és az apró hagymát megtisztítjuk, a fokhagymát pépesre nyomjuk, a petrezselymet apróra vágjuk.

A tarjaszeletet kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, bekenjük a fokhagymával. Egy kis serpenyőben kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát (egy kis olajat aláöntve segíthetünk), a pörcöket félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben nagyon alacsony lángon vajpuhára sütjük a tarját. Közben egyszer meg kell fordítani, az egész művelet kb. 10 perc. Kivesszük, csíkokra vágjuk, nagy lángra visszatesszük és megpirítjuk a darabokat. Folyamatosan kevergetve csak néhány perc.

Ha kész, a zsiradék nagy részét kiöntjük a serpenyőből (1 ek-nyi maradjon), beledobjuk a hagymákat, közepes lángon ezt is körbepirítjuk. Hozzáadjuk a húsokat, felöntjük a tejszínnel, felforraljuk. Kb. 3/4-re besűrítjük. Megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk és alaposan megborsozzuk. Elzárjuk a lángot, belekeverjük a petrezselymet.

Közvetlen fogyasztás előtt összeforgatjuk a tésztával (ha nem lenne elég „szaftos”, a tészta főzővizével hígíthatjuk), tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal.

DSC_1985s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt tejszín tészta szalonna tarja petrezselyem gyöngyhagyma