Főzelék kétféle karfiollal, sok bazsalikommal
Egészséges, lisztmentes, laktató zöldséges étel, húsevőknek sült tarjával
Végre a helyi multiban is be tudtam szerezni pagodakarfiolt, nagyon szeretem ezt a zöldséget. A sima karfiol is kedvencem, de a pagodakarfiol gyönyörű fraktáljai a szemet is gyönyörködtetik.
Tudom, bőven van hizlaló étel a blogon, de főzelékek terén hajthatatlan vagyok. Ha már ráfogjuk egy ételre, hogy egészséges, akkor az ne csak a benne fellelhető zöldségek miatt legyen, hanem tényleg ne vigyünk be vele semmilyen káros dolgot.
A most következőben nincs liszt, magával a zöldséggel sűrítettem be. A bazsalikom pedig hihetetlenül passzol hozzá, pedig szinte muszájból került bele.
Próbáltam én szegény növényt normálisan locsolni a cserépben, de már majdnem elkezdte feladni. Valahogy nem szereti a telet, de lehet, hogy velem van baja, mindegy is... A lényeg, hogy megtalálta a helyét a karfiolok mellett :)
Bazsalikomos, duplán karfiolos főzelék
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy karfiol
1 nagy pagodakarfiol
1 l alaplé
1 nagy fej hagyma
1 ek vaj
1 nagy csokor bazsalikom
1 dl zsíros tejszín
1 nagy gerezd fokhagyma
Só, bors
Feltétnek sült tarja
A karfiolt és a pagodakarfiolt rózsákra szedjük, a hagymát durvára szeljük. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, beleszórjuk a karfiolrózsákat, megkeverjük. Felöntjük az alaplével és annyi vízzel, hogy pont ellepje. Puhára főzzük. Ha kész, fél l levet felfogunk, a többit kiöntjük.
A botmixer poharába szedjük a rózsák ¼-ét és az összetépkedett bazsalikom-leveleket (párat félreteszünk díszíteni), felöntjük a tejszínnel, összeturmixoljuk. Sűrű krémleves állagot kell kapnunk, ha nem ilyen, adjunk hozzá a főzőléből. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
Visszaöntjük a lábasba, visszatesszük a karfiolrózsákat, egyet forralunk rajta, kész is. Ha nagyon sűrűnek érezzük, még egy kis főzőlével hígítsuk.
Tálaláskor egy adag főzeléket tányérra szedünk, meghintjük a maradék bazsalikommal. Nekem ez így is elég lenne, de ragadozóknak egy szelet sült tarjával kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!