2016. feb 10.

Főzelék kétféle karfiollal, sok bazsalikommal

írta: Hajós Ágnes
Főzelék kétféle karfiollal, sok bazsalikommal

Egészséges, lisztmentes, laktató zöldséges étel, húsevőknek sült tarjával

Végre a helyi multiban is be tudtam szerezni pagodakarfiolt, nagyon szeretem ezt a zöldséget. A sima karfiol is kedvencem, de a pagodakarfiol gyönyörű fraktáljai a szemet is gyönyörködtetik.

Tudom, bőven van hizlaló étel a blogon, de főzelékek terén hajthatatlan vagyok. Ha már ráfogjuk egy ételre, hogy egészséges, akkor az ne csak a benne fellelhető zöldségek miatt legyen, hanem tényleg ne vigyünk be vele semmilyen káros dolgot.

A most következőben nincs liszt, magával a zöldséggel sűrítettem be. A bazsalikom pedig hihetetlenül passzol hozzá, pedig szinte muszájból került bele.

Próbáltam én szegény növényt normálisan locsolni a cserépben, de már majdnem elkezdte feladni. Valahogy nem szereti a telet, de lehet, hogy velem van baja, mindegy is... A lényeg, hogy megtalálta a helyét a karfiolok mellett :)

Bazsalikomos, duplán karfiolos főzelék

DSC_2438s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy karfiol

1 nagy pagodakarfiol

 1 l alaplé

1 nagy fej hagyma

1 ek vaj

1 nagy csokor bazsalikom

1 dl zsíros tejszín

1 nagy gerezd fokhagyma

Só, bors

Feltétnek sült tarja

 

A karfiolt és a pagodakarfiolt rózsákra szedjük, a hagymát durvára szeljük. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, beleszórjuk a karfiolrózsákat, megkeverjük. Felöntjük az alaplével és annyi vízzel, hogy pont ellepje. Puhára főzzük. Ha kész, fél l levet felfogunk, a többit kiöntjük.

A botmixer poharába szedjük a rózsák ¼-ét és az összetépkedett bazsalikom-leveleket (párat félreteszünk díszíteni), felöntjük a tejszínnel, összeturmixoljuk. Sűrű krémleves állagot kell kapnunk, ha nem ilyen, adjunk hozzá a főzőléből. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

Visszaöntjük a lábasba, visszatesszük a karfiolrózsákat, egyet forralunk rajta, kész is. Ha nagyon sűrűnek érezzük, még egy kis főzőlével hígítsuk.

Tálaláskor egy adag főzeléket tányérra szedünk, meghintjük a maradék bazsalikommal. Nekem ez így is elég lenne, de ragadozóknak egy szelet sült tarjával kínáljuk.

DSC_2434s

DSC_2439s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tejszín bazsalikom karfiol pagodakarfiol