2016. feb 15.

Tejes-vajas, illatos, puha zsemle

írta: Hajós Ágnes
Tejes-vajas, illatos, puha zsemle

Ropogós héjú házi zsemle, a legjobb szendvicsalap

Még mindig itthon sütöm a péksütiket, legújabb kedvencünk ez a zsemle.

A margarinnak egyébként nem vagyok híve, de bevallom, ha nagy mennyiség kell pl. egy sütibe, akkor azt használok. Ebbe a zsemlébe viszont mindenképpen vajat használjunk, így lesz az íze és az állaga is tökéletes.

 

Tejes-vajas zsemle

DSC_2102s

Hozzávalók:

55 dkg simaliszt

2 dl tej

5 dkg vaj

2 tk cukor

2 tk só

3 dkg élesztő

1 dl víz

 

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet egy tálba mérjük, megsózzuk, elkeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a közben megolvasztott és langyosra hűtött vajat, a vizet és az élesztős tejet. Megdagasztjuk, ha nagyon ragacsos lenne, még adjunk kevés lisztet hozzá. Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, 8-9 dkg-os darabokat vágunk belőle. Kis zsemléket formázunk belőlük, tepsire ültetjük, megvágjuk a tetejüket, ismét duplájára kelesztjük. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük, rácson kihűtjük.

DSC_2103s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

zsemle