Tejes-vajas, illatos, puha zsemle
Ropogós héjú házi zsemle, a legjobb szendvicsalap
Még mindig itthon sütöm a péksütiket, legújabb kedvencünk ez a zsemle.
A margarinnak egyébként nem vagyok híve, de bevallom, ha nagy mennyiség kell pl. egy sütibe, akkor azt használok. Ebbe a zsemlébe viszont mindenképpen vajat használjunk, így lesz az íze és az állaga is tökéletes.
Tejes-vajas zsemle
Hozzávalók:
55 dkg simaliszt
2 dl tej
5 dkg vaj
2 tk cukor
2 tk só
3 dkg élesztő
1 dl víz
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet egy tálba mérjük, megsózzuk, elkeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a közben megolvasztott és langyosra hűtött vajat, a vizet és az élesztős tejet. Megdagasztjuk, ha nagyon ragacsos lenne, még adjunk kevés lisztet hozzá. Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, 8-9 dkg-os darabokat vágunk belőle. Kis zsemléket formázunk belőlük, tepsire ültetjük, megvágjuk a tetejüket, ismét duplájára kelesztjük. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük, rácson kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!