Céklakrémleves naranccsal, sült kecskesajttal
Krémleves melegen vagy hidegen, a legfinomabb feltéttel
Ez a recept régóta vár bemutatásra, kb. tavaly ilyenkor készítettem. Éppen egy elég stresszes időszakot éltem, kezdtem érezni, hogy ha így tuningolom saját magam, akkor egyenes az út a depresszióhoz. Mivel már voltam ilyen lelki válságban, tudtam, hogy a legjobb az elterelés, új célok keresése.
Nálam ez a még több főzés lett, még különlegesebb dolgok kipróbálása meg egy kis lakáscsinosítás. A legelső gyógyrecept a most következő lett, nekem, legalábbis egy pár órára, minden gondomat elűzte.
Narancsos-gyömbéres céklakrémleves diós kecskesajttal
Hozzávalók 4 főre:
4 nagyobb cékla
1 narancs leve és héja lereszelve
1 kisebb diónyi gyömbér meghámozva, lereszelve
1 dl tejszín
Kb. 1 l zöldségalaplé
Só, bors
1 ek olívaolaj
2 rúd érlelt kecskesajt (összesen kb. 20 dkg)
10 dkg dió durvára vágva
A leveshez a céklákat alufóliába csomagoljuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük (késsel lehet ellenőrizni). Mikor kész, langyosra hűtjük, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.
Az olívaolajon megfuttatjuk a gyömbért, hozzáadjuk a céklát, a narancs héját és levét. Felöntjük a tejszínnel és annyi zöldségalaplével, hogy éppen ellepje. Simára turmixoljuk, én szűrőn át is szoktam passzírozni, hogy teljesen sima legyen. Ha túl sűrű lenne, kevés alaplével még hígíthatjuk. Végül megsózzuk és -borsozzuk.
A kecskesajtot másfél centisre szeleteljük, a puha oldalaiba belenyomkodjuk a diót. Egy teflonserpenyőt közepes lángon felhevítünk, beletesszük a kecskesajtokat diós felükkel lefelé. Mikor megérezzük a dió illatát és a sajt kicsit megbarnul, alányúlunk egy lapáttal és megfordítjuk. Ezt az oldalát is megsütjük.
A levest ízlés szerint felmelegítjük (hidegen is finom!), a sült kecskesajttal kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!