2016. ápr 06.

Tárkonyos-zöldséges csirkeleves, laktató és isteni

írta: Hajós Ágnes
Tárkonyos-zöldséges csirkeleves, laktató és isteni

A nagy kedvenc egyszerű receptje

Ahogy sokan mások, imádom a húslevest és mint többször írtam, a maradék levet sok mindenhez felhasználom. 

Így van ez a következő levessel is, amit a legtöbben, akik ritkábban főznek, az éttermek választékából ismernek. Nem szeretem a szakácsokat bántani, hiszen én is az vagyok, de sajnos a legritkább esetben sikerül nekik úgy fűszerezni, hogy a kedves vendégnek is tetsszen, pl. a tárkony adagolását szinte mindig túlzásba viszik, vagy a citromot nem lehet benne érezni.

A most következő receptben szerintem tökéletesek az arányok, sőt, mivel elég laktató, én egy nagy tányérral jól is szoktam lakni :)

 

Tejszínes-tárkonyos csirkeleves

DSC_0636s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg csirkemell

1 kicsi sárgarépa

Fél póréhagyma

1 kis petrezselyemgyökér

10 dkg borsó

Negyed karalábé

3 maroknyi levestészta

1 púpozott tk szárított tárkony

1 l húslé

2 ek citromlé

1 dl tejszín

1 tk étkezési keményítő

2 ek olívaolaj

Só, bors

 

Az olívaolajon megpároljuk a vékonyra karikázott pórét, majd rádobjuk a kétcentisre kockázott húst, tisztított és kicsire darabolt gyökeret és karalábét. A hús fehéredéséig kevergetjük, majd felöntjük a húslével. Felforraljuk, beledobjuk a nagyon vékonyra karikázott répát, a borsót és a tárkonyt, majd 10 percig főzzük közepes lángon, közben lehabozzuk, amennyire tudjuk.

Mikor minden zöldség puha, összekeverjük a keményítőt a tejszínnel, majd simára keverjük egy-két merőkanál levessel, végül hozzáöntjük a többihez. Kicsit összemelegítjük, de már ne forraljuk, elzárjuk a lángot. Citromlével savanyítjuk, és fogyaszthatjuk is, külön kifőzött levestésztával kínáljuk.

DSC_0632s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa tejszín borsó csirkemell tárkony