Tárkonyos-zöldséges csirkeleves, laktató és isteni
A nagy kedvenc egyszerű receptje
Ahogy sokan mások, imádom a húslevest és mint többször írtam, a maradék levet sok mindenhez felhasználom.
Így van ez a következő levessel is, amit a legtöbben, akik ritkábban főznek, az éttermek választékából ismernek. Nem szeretem a szakácsokat bántani, hiszen én is az vagyok, de sajnos a legritkább esetben sikerül nekik úgy fűszerezni, hogy a kedves vendégnek is tetsszen, pl. a tárkony adagolását szinte mindig túlzásba viszik, vagy a citromot nem lehet benne érezni.
A most következő receptben szerintem tökéletesek az arányok, sőt, mivel elég laktató, én egy nagy tányérral jól is szoktam lakni :)
Tejszínes-tárkonyos csirkeleves
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg csirkemell
1 kicsi sárgarépa
Fél póréhagyma
1 kis petrezselyemgyökér
10 dkg borsó
Negyed karalábé
3 maroknyi levestészta
1 púpozott tk szárított tárkony
1 l húslé
2 ek citromlé
1 dl tejszín
1 tk étkezési keményítő
2 ek olívaolaj
Só, bors
Az olívaolajon megpároljuk a vékonyra karikázott pórét, majd rádobjuk a kétcentisre kockázott húst, tisztított és kicsire darabolt gyökeret és karalábét. A hús fehéredéséig kevergetjük, majd felöntjük a húslével. Felforraljuk, beledobjuk a nagyon vékonyra karikázott répát, a borsót és a tárkonyt, majd 10 percig főzzük közepes lángon, közben lehabozzuk, amennyire tudjuk.
Mikor minden zöldség puha, összekeverjük a keményítőt a tejszínnel, majd simára keverjük egy-két merőkanál levessel, végül hozzáöntjük a többihez. Kicsit összemelegítjük, de már ne forraljuk, elzárjuk a lángot. Citromlével savanyítjuk, és fogyaszthatjuk is, külön kifőzött levestésztával kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!