Grillezett nyúlcomb különleges körettel
Mert a grillezés is lehet rendkívüli alkalom
Tavaly volt egy grill-receptverseny, elég sokat ötleteltem és sok mutatós vagy egyszerű grillételt készítettem, itt megtalálhatjátok.
De nem osztottam meg veletek az összes receptet, maradt az idei évre is :)
Most egy sokat vitatott finomsággal, nyúlhússal ötleteltem. Én már gyerekkoromban is sokat ettem, ha jól van elkészítve, alig különbözik az íze a csirkétől. Volt olyan ismerősünk, aki kijelentette, hogy ő nem szereti a nyúlhúst, ezért azt mondtuk, hogy fácánból készítette anyukám a vacsorát. Mikor jóízűen belakott, csak akkor árulták el az igazságot, de az addigra elfogyasztott alkoholmennyiség miatt nem lett balhé belőle... :D
Visszatérve az ételhez: beindult a grillszezon, ne rekedjünk meg a csirkemellnél és a tarjánál. Csak egy kis újító kedv, fantázia és máris különleges alkalom lehet a grillezésből.
A karalábéhumusz nem saját találmány, Mautner Zsófitól lestem innen.
Curry-s, fahéjas joghurtban pácolt nyúlcomb mogyoróolajos grillzöldségekkel és karalábéhumusszal
Hozzávalók 4 főre:
8 első nyúlcomb
2 ek zöld currypaszta
2 ek olívaolaj
2 dl joghurt
2 tk fahéj
Só, bors
2 közepes padlizsán
1 csokor újhagyma
1-2 kápia
1-2 zöldpaprika
1 répa
1 kisebb cukkini
A karalábéhumuszhoz:
2 nagy karalábé + az egyik levelei
1 dl + 1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 dl görög joghurt
Pár csepp citromlé
1 ek tahini
1 ek szezámmag
Só, bors
Előző nap bepácoljuk a nyúlcombokat. Összekeverjük a joghurtot a curry-vel, fahéjjal, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az olívaolajat is. Beleforgatjuk a nyúlcombokat, hűtőbe tesszük.
A karalábéleveleket blansírozzuk, kivéve az 1 dl olívaolajjal, 1 gerezd fokhagymával, sóval, borssal és az 1 ek szezámmaggal kisebb darabosra turmixoljuk.
A humuszhoz a karalábékat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. A grillrácson puhára sütjük. Kevés joghurttal összeturmixoljuk, majd egy tálban hagyjuk kihűlni. Itt hozzákeverjük a többi joghurtot, tahinit, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlét belecsepegtetünk. Megkóstoljuk, igazítunk az ízén, a karalábélevélből készült pesto-val díszítjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.
A padlizsánt, paprikákat, répát vékony szeletekre vágjuk, megkenjük a mogyoróolajjal (az se baj, ha pár órával sütés előtt tesszük mindezt).
Először ezeket sütjük roppanósra, az újhagyma fehér részét is hozzátesszük. Mikor kész, a padlizsán kivételével mindent vékony csíkokra vágunk. Egy-egy kupacot a padlizsánok végére teszünk, felgöngyöljük, az újhagyma zöldjéből vágott „szalaggal” összekötjük.
Közben a rácsra tesszük a nyúlcombokat, a páccal időnként átkenve, forgatva kb. 3/4 óra alatt omlós-krémesre sütjük a húst.
A zöldségekkel és a humusszal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!