2016. ápr 22.

Grillezett nyúlcomb különleges körettel

írta: Hajós Ágnes
Grillezett nyúlcomb különleges körettel

Mert a grillezés is lehet rendkívüli alkalom

Tavaly volt egy grill-receptverseny, elég sokat ötleteltem és sok mutatós vagy egyszerű grillételt készítettem, itt megtalálhatjátok.

De nem osztottam meg veletek az összes receptet, maradt az idei évre is :)

Most egy sokat vitatott finomsággal, nyúlhússal ötleteltem. Én már gyerekkoromban is sokat ettem, ha jól van elkészítve, alig különbözik az íze a csirkétől. Volt olyan ismerősünk, aki kijelentette, hogy ő nem szereti a nyúlhúst, ezért azt mondtuk, hogy fácánból készítette anyukám a vacsorát. Mikor jóízűen belakott, csak akkor árulták el az igazságot, de az addigra elfogyasztott alkoholmennyiség miatt nem lett balhé belőle... :D

Visszatérve az ételhez: beindult a grillszezon, ne rekedjünk meg a csirkemellnél és a tarjánál. Csak egy kis újító kedv, fantázia és máris különleges alkalom lehet a grillezésből.

A karalábéhumusz nem saját találmány, Mautner Zsófitól lestem innen.

 

Curry-s, fahéjas joghurtban pácolt nyúlcomb mogyoróolajos grillzöldségekkel és karalábéhumusszal

DSC_4846s

Hozzávalók 4 főre:

8 első nyúlcomb

2 ek zöld currypaszta

2 ek olívaolaj

2 dl joghurt

2 tk fahéj

Só, bors

2 közepes padlizsán

1 csokor újhagyma

1-2 kápia

1-2 zöldpaprika

1 répa

1 kisebb cukkini

 

A karalábéhumuszhoz:

2 nagy karalábé + az egyik levelei

1 dl + 1 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 dl görög joghurt

Pár csepp citromlé

1 ek tahini

1 ek szezámmag

Só, bors

 

Előző nap bepácoljuk a nyúlcombokat. Összekeverjük a joghurtot a curry-vel, fahéjjal, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az olívaolajat is. Beleforgatjuk a nyúlcombokat, hűtőbe tesszük.

A karalábéleveleket blansírozzuk, kivéve az 1 dl olívaolajjal, 1 gerezd fokhagymával, sóval, borssal és az 1 ek szezámmaggal kisebb darabosra turmixoljuk.

A humuszhoz a karalábékat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. A grillrácson puhára sütjük. Kevés joghurttal összeturmixoljuk, majd egy tálban hagyjuk kihűlni. Itt hozzákeverjük a többi joghurtot, tahinit, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlét belecsepegtetünk. Megkóstoljuk, igazítunk az ízén, a karalábélevélből készült pesto-val díszítjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.

A padlizsánt, paprikákat, répát vékony szeletekre vágjuk, megkenjük a mogyoróolajjal (az se baj, ha pár órával sütés előtt tesszük mindezt).

Először ezeket sütjük roppanósra, az újhagyma fehér részét is hozzátesszük. Mikor kész, a padlizsán kivételével mindent vékony csíkokra vágunk. Egy-egy kupacot a padlizsánok végére teszünk, felgöngyöljük, az újhagyma zöldjéből vágott „szalaggal” összekötjük.

Közben a rácsra tesszük a nyúlcombokat, a páccal időnként átkenve, forgatva kb. 3/4 óra alatt omlós-krémesre sütjük a húst.

A zöldségekkel és a humusszal tálaljuk.

DSC_4841s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

joghurt padlizsán curry cukkini karalábé tahini nyúlcomb