2016. ápr 23.

Töltött zsemle nagymamám módra

írta: Hajós Ágnes
Töltött zsemle nagymamám módra

Egyszerű és olcsó finomság régi családi recept szerint

Mint észrevehettétek már, elég sok receptet "örököltem" a nagymamámtól, bár ez így elég hülyén hangzik, hiszen szerencsére még életben van. 79 éves és tökéletes szellemi frissességnek örvend, sajnos fizikailag már nincs a topon, de ezt az ő korában megengedheti magának :)

Persze a második emeletre naponta többször felmegy és ha halászlevet, pörköltet vagy efféle kisadagban nem készíthető finomságot kell főzni, akkor a garázsban beizzítja a rezsót és a tizenvalahány literes lábasban fél napig kevergeti a kaját. Nagyapám meg 83 éves és naponta egyszer, de legalább kétszer felül a motorjára, hogy a napi bevásárlást vagy ügyintézést elvégezze, meg is bolondulna, ha a lakásban kellene üldögélnie naphosszat :) Szeretnék ilyen aktív lenni ennyi idős koromban, mint ők...

Vissza a mai ételhez: ez is nagymamám specialitása, gyerekkorom kedvence, most pedig már az én gyerekeimé is. Kivételesen hatalmas adagot képesek belőle eltüntetni, csodálkozom is, hogy nem lesznek rosszul... 

Sajnos nem lehet művészi fotót készíteni róla, photoshopolni meg nincs kedvem fél napig, de azt hiszem, a lényeg nagyon is látszik :)

 

Nagymamámféle túrós zsemle

DSC_2976sp

Hozzávalók 4 főre:

10-12 zsemle mérettől függően

6 dl tej

5 dkg vaj + a kenéshez

3 ek cukor

2,5 dl tejföl

 

A töltelékhez:

0,5 kg túró

1 tojás

1 zacskó vaníliás cukor vagy 1 vanília magjai

1 citrom héja

4-5 ek porcukor (+ ízlés szerint)

2 nagy ek tejföl

2 marék mazsola

1 csipet só

 

A töltelékhez valókat simára keverjük.

A zsemléket függőlegesen kettévágjuk, a belsejüket kikaparjuk, kb. 1 cm vastag héj maradjon. Ha nem szikkadt vagy majdnem száraz zsemléket használunk, akkor 10 percre toljuk be kb. 160 fokos sütőbe, hogy kissé ropogós legyen a héja, majd hűtsük ki.

A tejet melegítsük langyosra, adjuk hozzá a megolvasztott vajat és a cukrot. A zsemlék belét öntsük le 1-2 dl vajas tejjel, kicsit nyomkodjuk ki és adjuk a töltelékhez, ezzel is keverjük ki.

Közben egy akkora tűzálló tálat, amiben szorosan elférnek a zsemlék, kivajazunk. Mindegyiket megmártjuk a vajas tejben, egymás mellé beleállítgatjuk a jénaiba. Elosztjuk bennük a tölteléket, meglocsoljuk a maradék vajas tejjel, majd mindegyik tetejére még pár kanál tejfölt kanalazunk.

180 fokos sütőbe toljuk, kb. fél órát sütjük, amíg a zsemlék széle és a tejföl is itt-ott megpirul.

A nagymamám még pluszban meg szokta hinteni cukorral, de nekem anélkül is elég édes volt.

DSC_2975s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

túró tejföl zsemle