Krémesen egészséges: spenót az én konyhámban
A gyerekek ellensége ízletesen, liszt nélkül
Bármilyen furcsa is, az én finnyás nagyfiam imádja a spenótfőzeléket.
De nem azt a halvány barnás-zöldes trutyit, amit a menzán meg a kórházakban tömnek gyermekeinkbe. Mert abban szerintem csak mutatóban van a zöldség és szokás szerint agyonlisztezik, én sose szerettem.
Amit én szoktam készíteni, az tulajdonképpen nem is főzelék, hanem mártás. Csak turmixolom, ízesítem és kész.
Eszméletlen intenzív spenótíze van és a legjobb, hogy a rengeteg zöldség miatt egy hatalmas vitaminbombát juttatunk a szervezetünkbe.
Spenót(mártás)
Hozzávalók 4 főre:
1 kg spenótlevél
1,5 dl zsíros tejszín
2 nagy gerezd fokhagyma
Só, bors
1 csipet szerecsendió
6-8 tojás
1 ek ecet
50 dkg krumpli
Pár ek olaj
A krumplikat meghámozzuk, hasábokra vágjuk, egy tepsibe szórjuk. Megsózzuk, meglocsoljuk pár ek olajjal, kézzel összekeverjük. 200 fokos sütőbe toljuk kb. fél órára. Időnként lapáttal átforgatjuk.
A spenótleveleket megmossuk, egy lábasban egy csipet sóval alacsony lángon feltesszük párolódni. Párszor megkeverjük, fedőt teszünk rá, megvárjuk, míg összeesik és levet ereszt. A saját levében pároljuk tovább. Mikor teljesen puha, a lével, a csipet szerecsendióval és a 2 gerezd fokhagymával együtt összeturmixoljuk. Visszaöntjük a lábasba, ha nem elég sűrű, beforraljuk, ha jó az állaga, hozzáöntjük a tejszínt. Ezzel már nem forraljuk, csak összemelegítjük, végül megkóstoljuk, ízlés szerint megsózzuk.
Egy liter vizet forralunk egy másik edényben, hozzáadjuk az ecetet. Mikor a víz lobogva forr, egyenként óvatosan beleengedjük a tojásokat. Egyszerre háromnál ne legyen benne több, mert összeakadnak! Ízlés szerint 2-3 percig főzzük, lapáttal kiemeljük, papírtörlőn leszárítjuk.
Tálaláskor a krumpliból és a buggyantott tojásból is szedünk a tányérba, a spenótmártással leöntve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!