Rizstészta csirkemellel, szójaszósszal és zöldségekkel
"Egyszerű" távol-keleti ebéd fél óra alatt
Az utóbbi időben (nem szándékosan) egzotikusra vettem a kínálatot, a mostani étel is ilyen.
Az egyik multiban vannak tematikus hetek, nemrég ázsiai alapanyagokhoz lehetett hozzájutni elég jó áron. Az adalékokkal teli fűszerkeverékekkel ugyan nem vagyok kibékülve, de pl. elég jó minőségű szójaszószt és rizstésztát tudok szerezni (zsírszegény kókusztejről nem is beszélve, de azt most nem használtam).
Ennél az ételnél csak ez a kettő a kicsit különlegesebb hozzávaló, az elkészítése pedig tényleg pofonegyszerű. Egy dologra kell vigyázni: a szójaszósz magában is sós, az ételt majd csak a kóstolás után, a legvégén sózzuk.
Szójás-csirkemelles rizstészta
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg rizstészta
35 dkg csirkemell
20 dkg tofu
1 nagy sárgarépa
1 chili
4 ek aprított snidling
Olívaolaj
3 ek sötét szójaszósz
Só, bors
A sárgarépát vékony csíkokra (julienne-re), a chilit vékony karikákra, a tofut másfél centis kockákra vágjuk, a csirkemellet felcsíkozzuk.
A rizstésztát egy tálba tesszük, leöntjük annyi lobogva forró vízzel, ami bőven ellepi. Lefedjük, öt percre félretesszük.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, dobjuk a répát és a chilit, pár percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a csirkemellet és a tofut, leöntjük a szójaszósszal, megborsozzuk. Kb. 5 percig kevergetve sütjük-pároljuk, míg a csirkemell átsül.
Közben a rizstésztáról leöntjük a vizet (egy pohárral felfogunk), hideg vízzel leöblítjük, míg teljesen kihűl. Egy ek olajjal átforgatjuk, hogy ne ragadjon össze. Így akár előző nap is el lehet készíteni.
A kész tésztát a serpenyőbe öntjük és összeforgatjuk a szójás csirkével. Ha nagyon kevés lenne alatta a nedvesség, a főzővízzel hígíthatjuk. Végül megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.
Tálaláskor megszórjuk a snidlinggel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!