Pásztorpite, az angol kedvenc
Fűszeres marharagu krumplipüré alatt sütve
Már többször említettem szerintem, hogy a gimi után egy kis időt Angliában töltöttem au pair-ként. Ez olyan, mint a babysitter, csak még takarítani is kell, meg néha főzni.
Hát, gyorsan bebizonyosodott, hogy pedagógusnak csapnivaló vagyok, vessetek meg érte, de nem bírtam megszeretni a gyerekeket. Játszottam velük, elláttam őket, de nem alakult ki semmilyen kötelék (persze a sajátjaimmal mostanra egészen más a helyzet) :)
Emellett sikerült megismernem az angol mirelit-remekeket. A családban nem követelték meg a frissen főzött ételeket (még jó, akkor még nem is tudtam főzni), mivel az égvilágon mindent be lehetett szerezni fagyasztva. Csak melegíteni kellett és kész is volt az ebéd.
Így ettem először a pásztorpitéjükből, nagyon ízlett. Meg igazából sajnos minden, jól meg is híztam kint...
Na mindegy, szóval a fő nemzeti eledelüket itthon is reprodukáltam. Alapesetben a húsos réteg kicsit magasabb, de én kevesebbet csináltam, mert csak ketten ettük. Próbáljátok ki, nagyon finom, és így, jó minőségű alapanyagokból az igazi! :)
Sheperd’s pie
Hozzávalók 4 főre:
A húsos réteghez:
40 dkg darált (marha)hús
1 ek paradicsompüré
1 hagyma
1 kisebb répa lereszelve
2 ek zeller szintén reszelve
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 ek Worcestershire szósz
3 dl alaplé
1 dl vörösbor
2 ek olaj
A krumplipüréhez:
60 dkg krumpli
1-2 dl tej
5 dkg vaj
Reszelt szerecsendió, fehér bors, só
A tetejére:
5 ek friss kenyérmorzsa
3 dkg vaj
A hagymát apróra vágjuk, sárgára pirítjuk az olajon. A végén rányomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a darált húst, a répát, zellert, sózzuk, borsozzuk. Belecsipegetjük a kakukkfű- és rozmaring-leveleket. Mikor a saját levét elfőtte, kissé lepirítjuk a húst, majd az alaplét kis adagokban hozzáadjuk. Mindig csak keveset és elfőzzük. A végén hozzáadjuk a bort, a paradicsompürét és a Worcestershire-szószt. Szaftosra pároljuk a ragut, elterítjük egy 20x30 cm-es tál alján.
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük. Összetörjük, a vajjal, sóval, fehér borssal és reszelt szerecsendióval, forró tejet fokozatosan hozzáadva krémesre keverjük.
Óvatosan elterítjük a ragu tetején, villával megmintázzuk, megszórjuk zsemlemorzsával, rácsipegetjük a vajat.
200 fokos sütőben pirosra sütjük a tetejét.
Salátával, párolt borsóval tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!