Tejszínben és fehérborban fürdő csirkecomb sok zöldséggel
Egy kis különlegesség akár hétköznapra is
Az én családom sem eszik mindig extra dolgokat, sőt, hétköznap igyekszem általában a jól megszokott, mindenki által szeretett fogásokat asztalra tenni.
Viszont hétvégén, főleg, ha még gyerekhiányban is vagyunk, rászánok egy kicsit több időt a fantáziálásra és a főzésre.
Így született a most következő étel, eszembe juttatva az Angliában töltött időszakot, amikor életemben először ettem brokkolit és kelbimbót.
Tejszínes-fehérboros csirkecomb párolt, pirított zöldségekkel
Hozzávalók 4 főre:
8-10 db csirke alsócomb
Néhány ek olaj
3 dl zsíros tejszín
3 dl fehérbor
2 dl alaplé
1 nagy ek mustár
2 nagy gerezd fokhagyma
Só, bors
Olívaolaj
1 nagyobb ág rozmaring
1 kis fej brokkoli
50 dkg gomba
30 dkg kelbimbó
1 tk szódabikarbóna
1 kis ág kakukkfű
A csirkecombokat megsózzuk, egy serpenyőben, néhány ek olajon körbepirítjuk, egy akkora tűzálló tálba tesszük, amiben szűkösen, de pont elférnek. A tejszínt, fehérbort, mustárt, alaplét és a két gerezd zúzott fokhagymát egy tálban kikeverjük. Ízlés szerint megsózzuk és alaposan megborsozzuk. A csirkecombokra öntjük, rácsipegetjük a rozmaring leveleit.
200 fokos sütőbe toljuk kb. fél órára, félidőnél egyszer fordítunk rajtuk. Nem kell lefedni, az a jó, ha a szaft besűrűsödik. Ha kezdene teljesen elfogyni, kevés vízzel pótoljuk.
A gombát nagyobb darabokra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a kelbimbók külső leveleit, ha kell, leszedjük, a torzsánál kettévágjuk.
Az utolsó két zöldséget lobogó, szódabikarbónás vízben pár percig előfőzzük, a közepük maradjon kemény.
Pár ek olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, először a gombát pirítjuk meg. Közben megborsozzuk és sózzuk, rácsipkedjük a kakukkfű leveleit. Mikor kész, kivéve melegen tartjuk, a serpenyőt egy papírtörlővel kitöröljük.
A brokkolit és a kelbimbót is kicsit megkapatjuk néhány ek olívaolajon, a gombával együtt köretes tálra tesszük.
Tálaláskor néhány csirkecombot tányérra szedünk, a zöldségekkel tálaljuk, a visszamaradt szafttal megcsorgatjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!