2016. okt 10.

Tejszínben és fehérborban fürdő csirkecomb sok zöldséggel

írta: Hajós Ágnes
Tejszínben és fehérborban fürdő csirkecomb sok zöldséggel

Egy kis különlegesség akár hétköznapra is

Az én családom sem eszik mindig extra dolgokat, sőt, hétköznap igyekszem általában a jól megszokott, mindenki által szeretett fogásokat asztalra tenni.

Viszont hétvégén, főleg, ha még gyerekhiányban is vagyunk, rászánok egy kicsit több időt a fantáziálásra és a főzésre. 

Így született a most következő étel, eszembe juttatva az Angliában töltött időszakot, amikor életemben először ettem brokkolit és kelbimbót.

 

Tejszínes-fehérboros csirkecomb párolt, pirított zöldségekkel

dsc_2855s

Hozzávalók 4 főre:

8-10 db csirke alsócomb

Néhány ek olaj

3 dl zsíros tejszín

3 dl fehérbor

2 dl alaplé

1 nagy ek mustár

2 nagy gerezd fokhagyma

Só, bors

Olívaolaj

1 nagyobb ág rozmaring

1 kis fej brokkoli

50 dkg gomba

30 dkg kelbimbó

1 tk szódabikarbóna

1 kis ág kakukkfű

 

A csirkecombokat megsózzuk, egy serpenyőben, néhány ek olajon körbepirítjuk, egy akkora tűzálló tálba tesszük, amiben szűkösen, de pont elférnek. A tejszínt, fehérbort, mustárt, alaplét és a két gerezd zúzott fokhagymát egy tálban kikeverjük. Ízlés szerint megsózzuk és alaposan megborsozzuk. A csirkecombokra öntjük, rácsipegetjük a rozmaring leveleit.

200 fokos sütőbe toljuk kb. fél órára, félidőnél egyszer fordítunk rajtuk. Nem kell lefedni, az a jó, ha a szaft besűrűsödik. Ha kezdene teljesen elfogyni, kevés vízzel pótoljuk.

dsc_2845s

A gombát nagyobb darabokra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a kelbimbók külső leveleit, ha kell, leszedjük, a torzsánál kettévágjuk.

Az utolsó két zöldséget lobogó, szódabikarbónás vízben pár percig előfőzzük, a közepük maradjon kemény.

Pár ek olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, először a gombát pirítjuk meg. Közben megborsozzuk és sózzuk, rácsipkedjük a kakukkfű leveleit. Mikor kész, kivéve melegen tartjuk, a serpenyőt egy papírtörlővel kitöröljük.

A brokkolit és a kelbimbót is kicsit megkapatjuk néhány ek olívaolajon, a gombával együtt köretes tálra tesszük.

Tálaláskor néhány csirkecombot tányérra szedünk, a zöldségekkel tálaljuk, a visszamaradt szafttal megcsorgatjuk.

dsc_2859s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba kelbimbó fehérbor csirkecomb brokkoli