2016. nov 19.

Petrezselyemleves a szegényebb napokra

írta: Hajós Ágnes
Petrezselyemleves a szegényebb napokra

Laktató, finom krémleves ropogós kenyérkockákkal

Van, hogy úgy igazán hó vége van. De mivel egy jó ebéd nem igazi leves nélkül, most hoztam egy igazán pénztárcabarát változatot.

Szerencsére a krémlevest a gyerekeim is imádják, mellé csak valami egyszerű zöldséges-virslis rakottast kell összedobni és kész is egy komplett étkezés :)

 

Petrezselyemleves

dsc_1265s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 nagy csokor petrezselyem

1 l alaplé 

1,5 dl tejszín

1 púpozott ek étk. keményítő

Só, bors

1 zsemle

1 ek olívaolaj

1 tk vaj

Kb. 2 dl olaj egy kis lábasban

 

A vajat és olívaolajat összeolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát. Mikor üveges lesz, rányomjuk a fokhagymát. Az egyik petrezselyemcsokor feléről lecsipegetjük a leveleket, a többit a szárával együtt durvára vágjuk, a hagymához adjuk. Mikor összeesik, felöntjük a levessel, felforraljuk. Pár perc után alaposan összeturmixoljuk az egészet (én még szitán is átnyomkodtam, hogy ne legyenek benne túl nagy darabok). Visszaöntjük a lábasba, újra felforraljuk. A tejszínt simára keverjük a keményítővel, merőkanalanként hozzáadagolunk a levesből, majd visszaöntjük az egészet, kis idő alatt besűrítjük. Így már ne forraljuk, ha lehet.

A maradék petrezselyemleveleket a felforrósított olajba dobjuk (vigyázat, egy pillanatig sisteregni fog!), 2 perc után papírtörlőre szedjük.

A zsemlét apró kockákra vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk.

Tálaláskor a levest mély tálakba szedjük, a zsemlekockával és a sült petrezselyemmel kínáljuk.

dsc_1263s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

petrezselyem