Petrezselyemleves a szegényebb napokra
Laktató, finom krémleves ropogós kenyérkockákkal
Van, hogy úgy igazán hó vége van. De mivel egy jó ebéd nem igazi leves nélkül, most hoztam egy igazán pénztárcabarát változatot.
Szerencsére a krémlevest a gyerekeim is imádják, mellé csak valami egyszerű zöldséges-virslis rakottast kell összedobni és kész is egy komplett étkezés :)
Petrezselyemleves
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 nagy csokor petrezselyem
1 l alaplé
1,5 dl tejszín
1 púpozott ek étk. keményítő
Só, bors
1 zsemle
1 ek olívaolaj
1 tk vaj
Kb. 2 dl olaj egy kis lábasban
A vajat és olívaolajat összeolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát. Mikor üveges lesz, rányomjuk a fokhagymát. Az egyik petrezselyemcsokor feléről lecsipegetjük a leveleket, a többit a szárával együtt durvára vágjuk, a hagymához adjuk. Mikor összeesik, felöntjük a levessel, felforraljuk. Pár perc után alaposan összeturmixoljuk az egészet (én még szitán is átnyomkodtam, hogy ne legyenek benne túl nagy darabok). Visszaöntjük a lábasba, újra felforraljuk. A tejszínt simára keverjük a keményítővel, merőkanalanként hozzáadagolunk a levesből, majd visszaöntjük az egészet, kis idő alatt besűrítjük. Így már ne forraljuk, ha lehet.
A maradék petrezselyemleveleket a felforrósított olajba dobjuk (vigyázat, egy pillanatig sisteregni fog!), 2 perc után papírtörlőre szedjük.
A zsemlét apró kockákra vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk.
Tálaláskor a levest mély tálakba szedjük, a zsemlekockával és a sült petrezselyemmel kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!