Karácsonyfa-keksz naranccsal, dióval
Egyszerű süti az ünnepre hangolva
A karácsony nekem azóta ünnep újra, mióta gyerekeim vannak.
Mikor még én voltam gyerek, valahogy mindig sejtettem, hogy nem valami mesebeli lény hozza az ajándékot, de a szüleim sem erőltették a Jézuskát. Egyáltalán nem voltunk/vagyunk vallásosak, attól még ugyanúgy vártuk a tesómmal a szentestét.
Sőt, a nagy sütihalom sem volt nálunk szokás, sem a sült hal, de anyukám vagy a nagymamám isteni hidegtálakat készített. Aztán kamaszkoromban, meg az első gyermekem születése előtt csak a buli- meg a zabalás-élmény maradt :)
A hidegtálakkal egyelőre hiába erőlködöm itthon, a kölkök nem szeretik, a sütit viszont annál inkább. Ilyenkor Évike sütijeiből sok készül, de mindig keresek pár újat is.
Ezt még tavaly találtam Puffinnál itt, kicsit megvariáltam, nem "nagyon mogyorós" lett, hanem diós-narancsos. Igazi karácsonyi ropogtatnivaló, nem is maradt a fotózásra, így most újra elkészítettem :)
Narancsos-diós-csokis keksz
Hozzávalók:
20 dkg vaj
30 dkg liszt + a nyújtáshoz
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
20 dkg darált dió
10 dkg étcsoki
1 narancs reszelt héja
1 ek tejföl
A tetejére:
5 dkg étcsoki
3 dkg vaj
Színes cukorgyöngyök
A lisztet, cukrot és diót egy tálba szórjuk, a reszelő durva részén belereszeljük a jéghideg vajat. Kezünk között morzsásra dörzsöljük, nagyjából legyen egyenletes. Hozzáadjuk a tojássárgát, a finomra reszelt csokit, a tejfölt és a narancshéjat, tésztává dagasztjuk. Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögeket vágunk belőle, szilikonos sütőlapos tepsire tesszük, 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük (sütőfüggő, figyelni kell!). Rácson kihűtjük.
A díszítéshez a csokit összemelegítjük a vajjal, megcsorgatjuk a kekszeket. Rögtön megszórjuk a dekorcukorral és/ vagy gyöngyökkel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!