Szaftos sült pulyka langyos zöldséges salátával
Igazi téli fogás pulykacombbal, kelbimbóval, illatos fűszerekkel
Nemrég kaptam egy nagyobb adag pulykahúst, a Gallicoop nevű cég támogatott meg vele, hogy ötleteljek.
Azért is örültem neki, mert ez valóban az a szárnyas, amelyik elég kevés figyelmet kap amiatt, hogy sokan nehezen kezelhetőnek tartják.
Én már jó pár ételt készítettem különböző "alkatrészeiből" (receptek itt), és bizton állíthatom, hogy egyáltalán nem az. Sőt, nagyon is szaftos, ízes, szerethető és fűszerekkel fantasztikusan variálható.
Most egy olyat találtam ki, ami ebben a hűvösben kifejezetten elviselhetővé teszi a napot, egészséges és még nagyon finom is :)
Kolbászos-fokhagymás pulykacomb langyos kelbimbósalátával
Hozzávalók 4 főre:
2-3 pulyka alsócomb
10 dkg szárazkolbász vékonyra szeletelve
10 gerezd fokhagyma
1-2 ek olaj
1 dl fehérbor
Só, bors
A körethez:
30 dkg kelbimbó
2-3 szelet kenyér
6 szelet bacon
1 kisebb csokor újhagyma a zöldjével együtt
15 dkg feta
5 ek szezámmag
1 ek mogyoróolaj
Só, bors
A pulykacombokat sózzuk, borsozzuk. A fokhagymákat meghámozzuk hasábokra vágjuk. A húsokba hegyes késsel réseket vágunk, beletömködjük a fokhagymákat. Egy olajozott tepsire fektetjük, amin kényelmesen elférnek, 1 dl fehérbort és 1 dl vizet öntünk alájuk. 180 fokos sütőbe toljuk 1-1,5 órára (sütőfüggő). Időnként meglocsolgatjuk a pecsenyelével, ha nagyon sülne, forgassuk, esetleg fedjük le. Mikor a kést beleszúrva a hús már puha, rájuk sorakoztatjuk a kolbászszeleteket és 5-10 percre visszatoljuk fedő nélkül, míg a zsírja szépen kisül, rá a pulykacombra.
Közben elkészítjük a köretet: a kelbimbókat megtisztítjuk, a nagyobbakat a torzsánál kettévágjuk. Lobogó sós vízbe dobjuk kb. 5 percre, majd leszűrjük.
Egy száraz serpenyőben világosbarnára pirítjuk a szezámmagot, félretesszük. Kockákra vágjuk a kenyeret, ezt is ropogósra sütjük, kivesszük. Ugyanebben a serpenyőben kiolvasztjuk a csíkokra vágott bacon-t, a pörcöket kis időre szintén félretesszük. A zsírból kiöntünk, 1 ek-lal maradjon csak benne. Mehet hozzá a mogyoróolaj, majd körbepirítjuk rajta a kelbimbókat.
Egy tálban összekeverjük az előzőeket, rákarikázzuk az újhagymát, összeforgatjuk.
Tálaláskor a kelbimbós mixet nagy tálba tesszük, a fetát rákockázzuk, a kolbászos sült hús mellé kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!