2017. már 10.

Desszert: hideg túrógombóc gyümölcsmártással, csokis sütivel

írta: Hajós Ágnes
Desszert: hideg túrógombóc gyümölcsmártással, csokis sütivel

Zárásnak egy könnyű édesség, ami pont olyan finom, amilyen szép

Elérkeztünk a végső fogáshoz a versenyben, ahol a Panasonic géppel kellett háromféle ételt fotóznom, ezen gondolkodtam a legtöbbet.

Alapból nem vagyok édesszájú, de mivel annak idején az étteremben sokáig desszertpályás voltam, annyira nem áll tőlem távol a téma. Lapozgattam a szakácskönyveimet és több ötletet összegyúrva, meg a saját fantáziámat latba vetve elkészítettem a most következőt. 

Eszembe jutott, hogy árválkodik egy üveg rózsavíz a szekrényben, még sosem készítettem vele semmit. Mint kiderült, nagyon jól megy az íze a gyümölcsökhöz, biztos többször fogom használni, és mivel a rózsa ehető, díszítésre is ezt használtam :)

Ahogy az előző kettőt, ezt is a család fogyasztotta el és nagyon tetszett nekik, sőt, nekem is...  Nem émelyítően édes, ha az előző két fogást végigettük, ez akkor is lecsúszik :)

 

Hideg túrógombóc rózsavizes gyümölcsmártással, csokis sütivel

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

A gombócokhoz:

15 dkg túró

5 dkg fehér csokoládé

10 dkg mascarpone

1 ek cukor

1 kisebb narancs héja

15 dkg tört mogyoró

 

A gyümölcsmártáshoz:

6 fél őszibarackbefőtt

6 nagyobb eper

1 ek cukor

1 ek rózsavíz

Csipet só

 

A sütihez:

10 dkg liszt

1 nagy tojás

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

5 tk eperlekvár

1 tk sütőpor

2-2 ek durvára tört fehér és étcsokoládé

Csipet só

 

2 ek tört sótlan pisztácia

Rózsa a díszítéshez

 

Először a sütit sütjük meg: a vajat felolvasztjuk, langyosra hűtjük. Kikeverjük a tojással és a lekvárral, a többi hozzávalót egy másik edényben vegyítjük el. Összeöntjük, fakanállal nagyjából simára keverjük. Sütőpapíros tepsibe simítjuk, 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kivéve langyosra hűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és teljesen kihűtjük.

A gombócokhoz a túrót kicsit összenyomkodjuk, hogy ne legyenek benne túl nagy darabok. Hozzákeverjük az olvasztott fehér csokit, a mascarpone-t, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Elég lágy massza lesz, nagyon kicsit nedves kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, és tört mogyoróba forgatjuk.

A mártáshoz 4-4 gyümölcsöt a cukorral összeturmixolunk, majd hozzákeverjük a rózsavizet. A maradék gyümölcsöket pici kockákra vágjuk.

A sütiből korongokat szaggatunk, oldalait simára vágjuk, elfelezzük. Tálaláskor 3 ek mártást hosszában a tányérra kenünk, ráteszünk 4 gombócot a sütikkel elválasztva. A gyümölcsöket kis kupacokban elosztjuk a tányéron, a sima részt megszórjuk a pisztáciával, a rózsafejekkel, szirmokkal díszítjük.

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csokoládé túró rózsavíz mascarpone eper mogyoró barack fehér csoki