Sült hal gombamártással, elegánsan
Egyszerű, de nagyszerű recept kedvenc halunkkal
Sajnos csak ritkán fogyasztunk halat, a gyerekek nemigen vevők rá.
Na, jó, rájuk kentem, de újabban nekem sincs sok kedvem hozzá... A halrudacskát persze mindenki szereti, de boltban nem vagyok hajlandó venni, inkább itthon készítem így.
Nemrég viszont szép süllőfilét kaptam, gondoltam, hogy ebből azért nem illik halrudacskát csinálni, így egy kicsit mutatósabb ebédet alkottam. Finom lett nagyon, még én is repetáztam belőle :)
Van benne néhány nem túl megszokott alapanyag, de nem kell megijedni, még egy kisebb multiban is be lehet szerezni őket. A felhasználásuk pedig kifejezetten egyszerű, kár lenne kihagyni az isteni ízük miatt :)
Süllőfilé tejszínes gombamártással, aszalt paradicsomos kuszkusszal
Hozzávalók 4 főre:
4 közepes süllő, vagy 8 filé
5 ek liszt, 1 ek pirospaprika
Só, bors
10 dkg húsos szalonna
2 nagy gerezd fokhagyma
3 dl zsíros tejszín
5 dkg vaj
40 dkg kis- vagy közepes fejű gomba
25 dkg kuszkusz
4-5 db aszalt paradicsom
Fél csokor petrezselyem
Olívaolaj
1-2 dl alaplé
Az aszalt paradicsomot és a petrezselymet apróra vágjuk. Összekeverjük a kuszkusszal, megsózzuk, egy tálba szórjuk. Felöntjük annyi forrásban lévő sós vízzel, ami egy ujjnyival ellepi. Lefedjük, kb. 10 percig állni hagyjuk. Ezután villával átkeverjük, fellazítjuk, lefedve melegen tartjuk.
A süllőt, ha egészben van, kifilézzük, a csontokra nem lesz szükség. Mindkét oldalukat megsózzuk, kicsit megborsozzuk.
A lisztet elkeverjük a pirospaprikával, beleforgatjuk a halszeleteket.
A szalonnát felcsíkozzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. A pörcöket félretesszük. A zsírnagy részét félretesszük, 2-3 ek-nyi maradjon a serpenyőben. Hozzáadjuk a vajat, közepesre vesszük a lángot, kisütjük benne a halszeleteket.
Kiöntjük belőle a zsiradékot, papírtörlővel kitöröljük. Beleöntünk 1 ek olajat, belenyomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a negyedbe- vagy félbevágott gombát. Megsózzuk, borsozzuk, nagy lángon gyorsan megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, beleszórjuk a pörcöket, felforrósítjuk. Ha nagyon sűrű lenne, kis alaplével hígíthatjuk. Beletesszük a halfiléket, egyet forralunk rajta. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor egy adag kuszkuszt tálra szedünk, melléteszünk pár halfilét, a gombaraguval körítve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!