2017. jún 19.

Nagyon paradicsomos csirkeragu polentával

írta: Hajós Ágnes
Nagyon paradicsomos csirkeragu polentával

Könnyű olaszos fogás akár fogyókúrázóknak is

Ez egy tök régi receptem, nemrég találtam a gépen "takarítás" közben. 

Egyik nyáron felkértek, hogy főzzek egy fogyókúrás tábor lakóinak, akkor találtam ki. Aztán a táborba sajnos nem jelentkeztek elegen, így nem lett a rendezvényből semmi. Csak a szervezők kóstolták meg a menüt, ennek kifejezetten nagy sikere volt, nem is tudom, miért nem tettem eddig közzé :)

 

Olaszos csirkemellragu aszalt paradicsomos polentával

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg csirkemell-filé

1 kis üveg (8 dkg) zöld, mag nélküli olívabogyó

1 zöld kaliforniai paprika

1 fej hagyma

0,5 l passzírozott paradicsomlé

1 ek sűrített paradicsom

Ízlés szerint cukor vagy édesítő

2 gerezd fokhagyma

2 tk szárított oregánó

2 ek olívaolaj

 

A polentához:

3 dl tej

3 dl víz

6 ek kukoricadara (lehet, hogy több kell)

5 db olajban eltett aszalt paradicsom

5 dkg parmezán

Só, bors

Pár ek olívaolaj

 

Bazsalikomlevelek a díszítéshez

 

A polentához felforraljuk a tejet a vízzel, kissé megsózzuk és -borsozzuk. Beleszórjuk a darát, kevergetjük, míg besűrűsödik. Sűrű tejbegríz-állagot kell, hogy kapjunk, amit már szinte nehéz keverni. Ha nem lesz ilyen, adjunk még hozzá darát. Az utolsó percekben keverjük hozzá az apróra vágott aszalt paradicsomot és a parmezánt. Megkóstoljuk, ha kell, még fűszerezzük.

Egy folpackkal kibélelt, magasabb falú tepsibe simítjuk, teljesen kihűtjük, addigra meg kell, hogy kössön. Egy vágódeszkára borítjuk, háromszögeket vágunk belőle, fogyasztásig hűtőbe tesszük.

A csirkemellet és a paprikát csíkokra vágjuk, a hagymát apróra szeljük, az olajbogyókat hosszában kettévágjuk, a fokhagymákat átnyomjuk.

Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a paprikát, hozzáadjuk a csirkemellet, a fokhagymapépet és az oregánót. Kevergetjük, míg a hús kifehéredik, beleöntjük a paradicsomokat, kissé sózzuk, nagyon megborsozzuk. Felforrósítjuk, kb. 10 percig főzzük, míg a nedvesség nagy része elpárolog, a mártás besűrűsödik. Megkóstoljuk, ízlés szerint édesítőt vagy cukrot adunk hozzá, ha kell, még sózzuk.

Tálalás előtt egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, pillanatok alatt megpirítjuk a polenta-háromszögek két oldalát.

Személyenként néhány darabot tálra teszünk, a raguval körítve tálaljuk, bazsalikomlevelekkel díszítjük.

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csirke paradicsom csirkemell polenta aszalt paradicsom