Krémes borsóleves mentával
Kánikulában jéghidegen, hűvösben melegen :)
A krémlevesekben az a jó, hogy (legalábbis a mi családunkban) mindenki szereti és így bármennyi és bármilyen zöldséget meg tudok etetni velük.
A borsólevest egyébként mindenki szereti, de ha véletlenül új ízeket próbálok belecsempészni, az már nem oké. Ezért nemrég azt is leturmixoltam, tettem bele a kertemet lassan ellepő mentából és ropogós kolbásszal tálaltam. Sikere volt :)
Ja, és másnap is szuper, hidegen abszolút frissítő! :)
A turmixoláshoz ezt a kölcsönkapott, szuper gépet használtam:
Mentás-petrezselymes borsókrémleves kolbászmorzsával
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg borsó
2 nagy krumpli
1 l húsleves (vagy víz)
2 dl tejszín
1 nagy ág (10 levél) menta
1 csokor petrezselyem
3 dkg vaj
Só, bors
A tálaláshoz:
10 karika vékonyra vágott kolbász
Pár levél menta
A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rászórjuk a borsót. Kissé megsózzuk, pár percig kevergetjük, míg kissé összeesik, hozzáadjuk a hámozott, felkockázott krumplit, felöntjük a levessel. Nagy lángon addig forraljuk, míg a krumpli puha lesz. Ha elfogyna a nedvesség, vízzel pótoljuk. A végére annyi maradjon, hogy éppen ellepje. Az egészet simára turmixoljuk (kevés zöldséget félretehetünk a díszítéshez) a menta- és a petrezselyemlevelekkel, majd visszaöntjük a lábasba. Hozzáöntjük a tejszínt, ha még mindig túl sűrű, kevés vizet is. Megkóstoljuk, beállítjuk a sóját és megborsozzuk. Már nem forraljuk, csak összemelegítjük. Ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor langyosra hűtjük, majd mehet a hűtőbe pár órára
Közben a kolbászt csíkokra vágjuk, száraz serpenyőben közepes lángon kicsit megpirítjuk.
Tálaláskor egy adagot tányérba szedünk, kanalazunk rá a maradék zöldségből, a kolbászcsíkokkal és mentalevelekkel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!