2017. júl 29.

Krémes borsóleves mentával

írta: Hajós Ágnes
Krémes borsóleves mentával

Kánikulában jéghidegen, hűvösben melegen :)

A krémlevesekben az a jó, hogy (legalábbis a mi családunkban) mindenki szereti és így bármennyi és bármilyen zöldséget meg tudok etetni velük.

A borsólevest egyébként mindenki szereti, de ha véletlenül új ízeket próbálok belecsempészni, az már nem oké. Ezért nemrég azt is leturmixoltam, tettem bele a kertemet lassan ellepő mentából és ropogós kolbásszal tálaltam. Sikere volt :)

Ja, és másnap is szuper, hidegen abszolút frissítő! :)

A turmixoláshoz ezt a kölcsönkapott, szuper gépet használtam:

 

Mentás-petrezselymes borsókrémleves kolbászmorzsával

 

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg borsó

2 nagy krumpli

1 l húsleves (vagy víz)

2 dl tejszín

1 nagy ág (10 levél) menta

1 csokor petrezselyem

3 dkg vaj

Só, bors

A tálaláshoz:

10 karika vékonyra vágott kolbász

Pár levél menta

 

A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rászórjuk a borsót. Kissé megsózzuk, pár percig kevergetjük, míg kissé összeesik, hozzáadjuk a hámozott, felkockázott krumplit, felöntjük a levessel. Nagy lángon addig forraljuk, míg a krumpli puha lesz. Ha elfogyna a nedvesség, vízzel pótoljuk. A végére annyi maradjon, hogy éppen ellepje. Az egészet simára turmixoljuk (kevés zöldséget félretehetünk a díszítéshez) a menta- és a petrezselyemlevelekkel, majd visszaöntjük a lábasba. Hozzáöntjük a tejszínt, ha még mindig túl sűrű, kevés vizet is. Megkóstoljuk, beállítjuk a sóját és megborsozzuk. Már nem forraljuk, csak összemelegítjük. Ha hidegen szeretnénk fogyasztani, akkor langyosra hűtjük, majd mehet a hűtőbe pár órára

Közben a kolbászt csíkokra vágjuk, száraz serpenyőben közepes lángon kicsit megpirítjuk.

Tálaláskor egy adagot tányérba szedünk, kanalazunk rá a maradék zöldségből, a kolbászcsíkokkal és mentalevelekkel tálaljuk.

   Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

krumpli menta tejszín kolbász zöldborsó petrezselyem