2017. okt 14.

Pirított zöldbab ropogósan, gombás mártogatóssal

írta: Hajós Ágnes
Pirított zöldbab ropogósan, gombás mártogatóssal

Laktató vega fogás húsevőknek is

A zöldbabbal kifejezetten szeretek kísérletezni, már csak azért is, mert kis hazánkban a főzeléken és a rakott zöldbabon kívül nem nagyon használják semmire.

Külföldi oldalakon simán megpárolva, esetleg sütőben sütve egy-két kiegészítővel kitűnő köreteket vagy húsmentes fogásokat találhatunk.

A most következő ételt az egyik Jamie Oliver magazinban találtam. Bár két külön recepthez tartozott a gombás mártogatós és a ropogósra sült zöldbab, nekem így egyben teljesedtek ki.

Húsevők süthetnek hozzá pár szelet husit, de nekem nem hiányzott :)

 

Pirított zöldbab gombával, sajtos morzsával, hideg gombamártással

 

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg zöldbab, egészben, szárai lecsipkedve

20 dkg gomba

1 nagy fej lilahagyma

2 ek olívaolaj

Só, bors

 

A morzsához:

2 kisebb barna zsemle

1 csokor bazsalikom

1 citrom héja

1 csipet só

2 ek olívaolaj

5 dkg trappista reszelve

 

A mártáshoz:

20 dkg gomba

1 lilahagyma

2 ek olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

1 nagyobb ág kakukkfű lecsipkedett levelei

Só, bors

2 ek majonéz

4 ek tejföl

2 ek krémsajt

2 ek vörösborecet

1 újhagyma zöldjével együtt

Fél tk cukor vagy 2 csepp édesítő

A citrom leve

 

A mártáshoz a hagymát, fokhagymát és a gombát apróra vágjuk, az olívaolajon megpirítjuk, kihűtjük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, pár karika hagymát félreteszünk a díszítéshez. Üvegtálba töltjük, hűtőbe tesszük pár órára összeérni.

A morzsához a zsemléket összekockázzuk, késes robotgépben durvára vágjuk, a bazsalikomot éles késsel felaprózzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a morzsát és a bazsalikomot, kevergetve megpirítjuk. Ezt is kihűtjük, hozzákeverjük a citromhéjat és a sajtot.

A zöldbabot forró, sós vízben öt percig előfőzzük. A gombát és a hagymát az olívaolajon közepes lángon megpirítjuk, hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldbabot, sózzuk, borsozzuk. Még pár percig kevergetve sütjük, majd kínálótálra borítjuk. Rászórjuk a morzsát, mellétesszük a szószt és fogyaszthatjuk is.

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba citrom sajt zöldbab kakukkfű újhagyma krémsajt