Vajpuha oldalas és krémes krumplipüré édes-sósan
Az egyszerű hús is lehet ünnepi étel
Nemrég nézelődtem egyik kedvenc külföldi oldalamon, és egy olyan ételt találtam, ami elsőre megtetszett (itt).
Pont valami ilyen krémes-gyomormelengető ételre vágytam, és akármennyire szeretem is a csirkét, kicsit elegem lett belőle. Szóval az említett ételben marhaoldalas sült a sok fűszerrel és áfonyával, sütőben, lassan. Hozzá krémes krumplipüré járt köretnek, kb. 2 perc kellett, és elhatároztam, hogy holnap ez lesz.
Viszont a marhát sertésre, az áfonyát pedig fagyasztott málnára cseréltem a praktikum jegyében, a végeredmény így is isteni lett. Apárom megjegyezte, hogy eddig is biztos volt benne, de most már tutira megtart :D
Ja, videó is van az elkészítésről itt.
Vörösboros-málnás oldalas krémsajtos krumplipürével
Hozzávalók 4 főre:
1,4 kg oldalas
4 dl száraz vörösbor
4 dl alaplé
Só, bors
1 ek paradicsompüré
1 ek barna cukor
1 közepes hagyma
1 közepes lilahagyma
2 ek olívaolaj
2 közepes répa
2 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy marék aszalt áfonya
10 dkg (fagyasztott) málna
15 cm-es rozmaringág
2x15 cm-es kakukkfűág
1 babérlevél
A körethez:
80 dkg főzni való krumpli
25 dkg mascarpone (pl. Szarvasi)
5 dkg vaj
Só, fehér bors
2 gerezd fokhagyma
Az oldalast a csontok között elvágjuk, minden oldalukat sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, teljesen forróra, a húsok oldalaira kérget sütünk.
Kivesszük, áttesszük egy akkora tepsibe, amiben kényelmesen elférnek. A helyükre mehet a durvára vágott hagyma, nagyon kicsit megsózzuk, majd ha megfonnyadt, jöhet a fokhagyma is. Mikor megérezzük az illatát, beletesszük a karikákra vágott répát, a paradicsompürét, aszalt áfonyát, barna cukrot, felöntjük a borral és az alaplével. Beletesszük a rozmaring- és kakukkfűágakat, felforraljuk. 5 percig fedő alatt rotyogtatjuk, majd levesszük a fedőt és nagy lángon újabb 5 percig főzzük. Ráöntjük a húsokra.
180 fokos sütőbe toljuk, 1-1,5 órát sütjük, a sütő teljesítményétől függően.
Közben, mikor a kilátszó húsrészek nagyon megpirultak, kb. az idő felénél megfordítjuk őket. Akkor lesz kész, ha a beleszúrt villa könnyen beleszalad.
Közben a meghámozott, nagyobb darabokra vágott krumplit megfőzzük a hámozott fokhagymával, leszűrjük, még forrón összetörjük mindkettőt. Hozzákeverjük a mascarponét és a megolvasztott vajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tálaláskor néhány ek krumplipürét tányérra szedünk, melléteszünk 2 darab húst, a szafttal meglocsolva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!