2017. dec 15.

Vajpuha oldalas és krémes krumplipüré édes-sósan

írta: Hajós Ágnes
Vajpuha oldalas és krémes krumplipüré édes-sósan

Az egyszerű hús is lehet ünnepi étel

Nemrég nézelődtem egyik kedvenc külföldi oldalamon, és egy olyan ételt találtam, ami elsőre megtetszett (itt).

Pont valami ilyen krémes-gyomormelengető ételre vágytam, és akármennyire szeretem is a csirkét, kicsit elegem lett belőle. Szóval az említett ételben marhaoldalas sült a sok fűszerrel és áfonyával, sütőben, lassan. Hozzá krémes krumplipüré járt köretnek, kb. 2 perc kellett, és elhatároztam, hogy holnap ez lesz.

Viszont a marhát sertésre, az áfonyát pedig fagyasztott málnára cseréltem a praktikum jegyében, a végeredmény így is isteni lett. Apárom megjegyezte, hogy eddig is biztos volt benne, de most már tutira megtart :D

Ja, videó is van az elkészítésről itt.

 

Vörösboros-málnás oldalas krémsajtos krumplipürével

Hozzávalók 4 főre:

1,4 kg oldalas

4 dl száraz vörösbor

4 dl alaplé

Só, bors

1 ek paradicsompüré

1 ek barna cukor

1 közepes hagyma

1 közepes lilahagyma

2 ek olívaolaj

2 közepes répa

2 nagy gerezd fokhagyma

1 nagy marék aszalt áfonya

10 dkg (fagyasztott) málna

15 cm-es rozmaringág

2x15 cm-es kakukkfűág

1 babérlevél

 

A körethez:

80 dkg főzni való krumpli

25 dkg mascarpone (pl. Szarvasi)

5 dkg vaj

Só, fehér bors

2 gerezd fokhagyma

 

Az oldalast a csontok között elvágjuk, minden oldalukat sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, teljesen forróra, a húsok oldalaira kérget sütünk.

Kivesszük, áttesszük egy akkora tepsibe, amiben kényelmesen elférnek. A helyükre mehet a durvára vágott hagyma, nagyon kicsit megsózzuk, majd ha megfonnyadt, jöhet a fokhagyma is. Mikor megérezzük az illatát, beletesszük a karikákra vágott répát, a paradicsompürét, aszalt áfonyát, barna cukrot, felöntjük a borral és az alaplével. Beletesszük a rozmaring- és kakukkfűágakat, felforraljuk. 5 percig fedő alatt rotyogtatjuk, majd levesszük a fedőt és nagy lángon újabb 5 percig főzzük. Ráöntjük a húsokra.

180 fokos sütőbe toljuk, 1-1,5 órát sütjük, a sütő teljesítményétől függően.

Közben, mikor a kilátszó húsrészek nagyon megpirultak, kb. az idő felénél megfordítjuk őket. Akkor lesz kész, ha a beleszúrt villa könnyen beleszalad.

Közben a meghámozott, nagyobb darabokra vágott krumplit megfőzzük a hámozott fokhagymával, leszűrjük, még forrón összetörjük mindkettőt. Hozzákeverjük a mascarponét és a megolvasztott vajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Tálaláskor néhány ek krumplipürét tányérra szedünk, melléteszünk 2 darab húst, a szafttal meglocsolva tálaljuk.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa krumpli mascarpone krumplipüré málna oldalas