2018. feb 04.

Piláf, vagyis keleti "rizses hús" pikánsan

írta: Hajós Ágnes
Piláf, vagyis keleti "rizses hús" pikánsan

Húsgombóccal, frissítő joghurttal

Szokás szerint külföldi oldalakon nézelődtem... Valami egyszerű darált húsos, rizses ételt szerettem volna, ami mondjuk nem bátaszéki rizseshús, vagy bármi egyszerű magyaros.

Találtam egy tök jó receptet, ami ismerős alapanyagokat hoz össze kicsit keletiesen, mégis ízvilágában annyira nincs messze pl. a rizibizitől és az uborkasalátától egy kis fasírttal megspékelve. Nagyon szerettük.

Megjegyzésként annyit, hogy az eredeti recept bárányhúst ír, amihez kis városomban nem lehet hozzájutni, szóval helyettesítsétek, amivel akarjátok. Szárnyassal gyorsabb lesz, marhával viszont ízesebb, a sertés meg a kettő között. Én csirkecombot daráltam, mert imádom :)

Ötlet innen.

 

Húsgombócos-borsós piláf uborkás joghurttal

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg darált hús

1 gerezd fokhagyma

1 kis fej hagyma

1 tk őrölt római kömény

Só, bors

Olaj a sütéshez

 

20 dkg rizs

2 gerezd fokhagyma

1 tk őrölt római kömény

25 dkg borsó

Kb. 1,3 l húsleves

10 levél menta

Só, bors

2 közepes citrom héja és 1 leve

 

3 dl görög joghurt

1 kisebb kígyóuborka

10 levél menta

Só, bors

 

4-6 tortilla

 

A húsgolyókhoz a hagymát apróra vágjuk, 1 ek olajon sárgára pirítjuk, langyosra hűtjük. Összekeverjük a darált hússal, a zúzott fokhagymával, a római köménnyel, sózzuk, borsozzuk. Golyókat formázunk a masszából. Pár ek olajat felforrósítunk egy serpenyőben, a golyókat többször megforgatva megsütjük, legyen szép barna kérgük. Kivesszük, a visszamaradt zsiradékot kiöntjük, 3 ek-nyit átkanalazunk egy lábasba.

Felforrósítjuk, a durvára vágott fokhagymát és a római köményt kissé megpirítjuk, rászórjuk a rizst. Ezt is párszor átkeverjük a fűszerekkel, majd felöntjük 1 l húslevessel. Forrás után lefedjük, majd takarékra vesszük a lángot. Mikor félkemény a rizs, hozzáadjuk a borsót és a húsgombócokat, finoman összekeverjük és tovább pároljuk. Ha nagyon elfőné a levét, még pótoljuk. Ha a rizs puha, elzárjuk a lángot és pihenni hagyjuk 5-10 percig. Ez nem rizottó, nem kell szétfőzni  :)

Állás után ismét óvatosan belekeverjük a citromhéjat és -levet, majd a durvára vágott mentát, ha kell, még sózzuk.

Mindeközben az uborkát durvára reszeljük, összekeverjük a joghurttal és a szintén durvára vágott mentával. Behűtjük.

Tálaláskor a tortillákat nagyobb darabokra tépkedjük, mikróban kicsit megmelegítjük, az asztalra tesszük a húsgombócos rizzsel és a hideg joghurttal.

Egy-egy darab tortillára szedünk a rizsből és húsból, rákanalazunk az uborkás joghurtból és élvezettel elfogyasztjuk :)

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rizs piláf zöldborsó pita darált hús