2018. júl 13.

Sült gomba kecskesajttal, édes-sós körettel

írta: Hajós Ágnes
Sült gomba kecskesajttal, édes-sós körettel

Gyors, különleges vega ebéd

A most következő étel félig-meddig ismét hűtőkisöprés eredménye, bár most Anne Burrel-t is segítségül hívtam a körethez (az eredeti recept itt).

A kecskesajt és a mascarpone várt igazából felhasználásra, a köretet pedig hozzá akartam igazítani, ezért lett az is édes-sós.

Kecskesajtos sült gomba különleges körettel

Hozzávalók 4 főre:

16 nagy fej gomba

20 dkg friss kecskesajt

10 dkg mascarpone

Kb. 10 dkg zsíros tejföl

Kb. 20 dkg méz

Só, bors

1 csokor metélőhagyma

 

20 dkg kuszkusz

1 nagy lilahagyma vagy 2 mogyoróhagyma

10 dkg aszalt barack

1 gránátalma

10 dkg mandula

Olívaolaj

 2 gerezd fokhagyma

Só, bors

Kb. 0,4 l alaplé

Kevés chilipehely

 

A mandulára forró vizet öntünk, 2 perc állás után leöntjük hideg vízzel, majd leszedjük a héját. Durvára vágjuk, száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.

Az alaplevet felforrósítjuk, mikor forr, leöntjük vele a kuszkuszt és lefedjük legalább 10 percre. A hagymát apróra vágjuk, az olívaolajon megpirítjuk, mikor majdnem kész, belenyomjuk a fokhagymát. Takarékra vesszük a lángot, hozzászórjuk a kockákra vágott aszalt barackot, a gránátalma magjait és a mandulát. Párszor megforgatjuk, majd hozzászórjuk a villával fellazított kuszkuszt. Az egészet átforrósítjuk, sózzuk, borsozzuk.

A kecskesajtot a mascarpone-vel villával összenyomkodjuk, hozzákeverünk fokozatosan annyi tejfölt, hogy még ne folyós, de könnyen kanalazható, keverhető legyen. Megsózzuk, borsozzuk, belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát. A gombák tönkjét kivágjuk, félretesszük (pl. krémleveshez). Mindkét oldalukat megsózzuk, a tönk helyével felfelé egy kiolajozott tűzálló tálba fektetjük. Belekanalazzuk a kecskesajtos masszát, a tetejüket megcsorgatjuk a mézzel. 200 fokos sütőbe toljuk kb. 15 percre, míg a krém kicsit megrepedezik, a gomba pedig megsül.

Tálaláskor egy adag kuszkuszt tányérra szedünk, 4 gombafejet ráültetünk és fogyaszthatjuk is.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba méz mandula mascarpone kecskesajt kuszkusz