2018. sze 30.

Marokkói (vagy nem?) paradicsomleves csicseriborsóval

írta: Hajós Ágnes
Marokkói (vagy nem?) paradicsomleves csicseriborsóval

Melengető fűszeres leves, ha a gyomrod is melegségre vágyik :)

Fura ez az ősz. Ahogy az éjszakák egyre hűvösebbé válnak, a nappalokat sem érzem annyira melegnek.

Esténként általában az első gondolatom egy hosszú pizsamanadrág, majd egy forró, tartalmas, kissé (vagy nem is kissé) csípős leves.

Az alábbit pont egy ilyen hűvös, tévénézős estére készítettem, már sajnos nem emlékszem, honnan volt a recept.

De a célját elérte, egy kicsit a lelkemet is felmelegítette, szerintem nektek is tetszeni fog :)

 

Fűszeres-paradicsomos  csicseriborsó-leves

Hozzávalók 4 főre:

1 konzerv csicseriborsó

1 nagy hagyma

1 konzerv darabolt paradicsom

2 nagy gerezd fokhagyma

1 nagy ág kakukkfű

1 ág rozmaring

8 dl alaplé

1 ek füstölt pirospaprika

15 dkg húsos szalonna

Fél citrom leve és lereszelt héja

1 chili

Olívaolaj

1 ek liszt

Natúr joghurt a tálaláshoz

 

A szalonnát felcsíkozzuk, egy ek olaj segítségével kiolvasztjuk a zsírját. Kiszedjük a pörcöket.

A hagymát durvára vágjuk, a fűszerek leveleit lecsipkedjük, a rozmaringot apróra vágjuk.

A szalonnazsíron sárgára pirítjuk a hagymát, majd hozzászórjuk a fűszereket, az átnyomott fokhagymát, a szeletelt chilit és a citromhéjat a paprikával együtt, párszor megkeverjük. Rászórjuk a lisztet, ezzel is átforgatjuk. Szépen sorban beleöntjük és elkeverjük a csicseriborsót, a paradicsomot, majd az alaplevet, visszatesszük a pörcöket. Felforraljuk a levest és 5-10 percig főzzük.

Ha nem elég sűrű, további főzéssel segíthetünk rajta. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Mélytányérba szedjük, joghurttal megcsorgatva tálaljuk (friss kenyérrel a legfinomabb).

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

citrom marokkó fokhagyma paradicsomlé csicseriborsó rozmaring szalonna pirospaprika