2018. okt 29.

Tortellini sült zöldségekkel és sok sajttal

írta: Hajós Ágnes
Tortellini sült zöldségekkel és sok sajttal

Egyszerű tészta nagyszerű körítéssel

Nagyon ritkán gyúrok tésztát otthon, nem gondolom, hogy a bolti sokkal rosszabb lenne. Egyszerűbb vele bánni, nem tiszta liszt az egész konyha és persze max. 20 perc alatt megvagyok az elkészítéssel.

Persze van pár gyúrt tésztás receptem, pl. ez a lasagne.

De vissza a félkészhez: néha szoktam venni pár zacskó tortellinit, különböző töltelékkel. Ezeket csak előkapom, feldobom főni, addig összeütök valami egyszerű szószt, sajtot reszelek a tetejére és kész is.

Na, most egy kicsit megvariáltam, a szósz is különlegesebb, sőt egy adag pirított zöldséget is adtam hozzá. Az eredmény: laktató, különleges és nagyon finom :)

 

Tortellini sajtmártással és balzsamos zöldségekkel

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg kész tortellini

Olívaolaj

A mártáshoz:

8 dl tej

2 púpozott ek liszt

20 dkg camembert

1 nagy gerezd fokhagyma

7 dkg vaj

A zöldségekhez:

20 dkg kelbimbó

1 nagy ökölnyi cékla puhára sütve, meghámozva

1 nagy lilahagyma

2 ek olívaolaj

Só, bors

3 ek (esetleg világos) balzsamecet

Pár ek reszelt parmezán

 

A mártáshoz egy edényben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és belenyomjuk a fokhagymát. Pár perc kevergetés után lehúzzuk a tűzről, apránként hozzákeverjük a tejet, míg egynemű lesz. A tűzre visszatéve folyamatos keverés mellett besűrítjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott sajtot, megvárjuk, míg elolvad. Akit zavar, hogy darabos, botmixerrel segíthet rajta. Végül megborsozzuk és beállítjuk a sóját.

A tortellinit a zacskón látható utasítás szerint megfőzzük, leszűrjük. Hideg vízzel átöblítjük, majd kevés olajjal összeforgatjuk.

A kelbimbót a torzsánál negyedekbe vágjuk, sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük. A lilahagymát és a puha céklát felkockázzuk. A felforrósított olívaolajra dobjuk a hagymát, kicsit megpirítjuk, de ne legyen teljesen puha. Hozzáadjuk a másik két zöldséget, rálocsoljuk a balzsamecetet és nagy lángon megvárjuk, míg a nedvesség elpárolog. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk.

Tálalás előtt a tortelliniket beleszórjuk a sajtszószba, együtt felmelegítjük. Egy-egy adagot tányérba szedünk, ráhalmozunk a zöldségből, kevés reszelt parmezánnal megszórva kínáljuk.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kelbimbó fokhagyma balzsamecet tészta camembert tortellini