Tortellini sült zöldségekkel és sok sajttal
Egyszerű tészta nagyszerű körítéssel
Nagyon ritkán gyúrok tésztát otthon, nem gondolom, hogy a bolti sokkal rosszabb lenne. Egyszerűbb vele bánni, nem tiszta liszt az egész konyha és persze max. 20 perc alatt megvagyok az elkészítéssel.
Persze van pár gyúrt tésztás receptem, pl. ez a lasagne.
De vissza a félkészhez: néha szoktam venni pár zacskó tortellinit, különböző töltelékkel. Ezeket csak előkapom, feldobom főni, addig összeütök valami egyszerű szószt, sajtot reszelek a tetejére és kész is.
Na, most egy kicsit megvariáltam, a szósz is különlegesebb, sőt egy adag pirított zöldséget is adtam hozzá. Az eredmény: laktató, különleges és nagyon finom :)
Tortellini sajtmártással és balzsamos zöldségekkel
Hozzávalók 4 főre:
Fél kg kész tortellini
Olívaolaj
A mártáshoz:
8 dl tej
2 púpozott ek liszt
20 dkg camembert
1 nagy gerezd fokhagyma
7 dkg vaj
A zöldségekhez:
20 dkg kelbimbó
1 nagy ökölnyi cékla puhára sütve, meghámozva
1 nagy lilahagyma
2 ek olívaolaj
Só, bors
3 ek (esetleg világos) balzsamecet
Pár ek reszelt parmezán
A mártáshoz egy edényben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és belenyomjuk a fokhagymát. Pár perc kevergetés után lehúzzuk a tűzről, apránként hozzákeverjük a tejet, míg egynemű lesz. A tűzre visszatéve folyamatos keverés mellett besűrítjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott sajtot, megvárjuk, míg elolvad. Akit zavar, hogy darabos, botmixerrel segíthet rajta. Végül megborsozzuk és beállítjuk a sóját.
A tortellinit a zacskón látható utasítás szerint megfőzzük, leszűrjük. Hideg vízzel átöblítjük, majd kevés olajjal összeforgatjuk.
A kelbimbót a torzsánál negyedekbe vágjuk, sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük. A lilahagymát és a puha céklát felkockázzuk. A felforrósított olívaolajra dobjuk a hagymát, kicsit megpirítjuk, de ne legyen teljesen puha. Hozzáadjuk a másik két zöldséget, rálocsoljuk a balzsamecetet és nagy lángon megvárjuk, míg a nedvesség elpárolog. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk.
Tálalás előtt a tortelliniket beleszórjuk a sajtszószba, együtt felmelegítjük. Egy-egy adagot tányérba szedünk, ráhalmozunk a zöldségből, kevés reszelt parmezánnal megszórva kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!