Narancskrémleves fűszeresen, forrón
Illatos, pikáns leves a télre hangolva
Télen kevésbé menőek a gyümölcslevesek, a legtöbbet, ugye, hidegen fogyasztjuk.
Nemrég vendégeket vártam, a második fogást már kitaláltam, valami könnyűt, mégis különlegeset szerettem volna elé.
Forró levesre gondoltam, kint elég... khm... rossz az idő, szürke, esős, brrr. Kis keresgélés után rátaláltam a narancslevesre, több helyen több receptet is. Viszont azok főleg hidegek voltak, szóval "téliesítettem" :) Sikere volt :)
Fűszeres narancskrémleves habgaluskával
Hozzávalók 4 főre:
1 l 100%-os narancslé
1 csomag vaníliás pudingpor
1,5 dl tejszín
2 ek cukor
10 db szegfűszeg
1 nagyobb darab fahéjrúd
1 kisebb chili
3 tojásfehérje
1 ek porcukor
A tálaláshoz kevés reszelt narancshéj
A narancslét felforrósítjuk, közben hozzáadjuk a fűszereket (a chilit egyben) és a cukrot, kevergetve felolvasztjuk. A tejszínt simára keverjük a pudingporral, nagyon gyorsan keverve a leveshez öntjük. Besűrítjük, alacsony lángon addig főzzük, míg már nem sűrűsödik tovább, forrástól számítva kb. 5 perc. Közben párszor megkóstoljuk. Ne legyen nagyon csípős, éppen hogy csak egy kicsit, amint elértük a kellő erősséget, vegyük ki belőle a paprikát.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, az utolsó percben hozzákeverjük a porcukrot is. Forró, lobogó vízbe szaggatjuk kiskanállal, mindig csak pár darabot, mert összeakadnak. Fedőt rátéve pár perc alatt megfőzzük, leszűrve félretesszük.
Tálaláskor pár merőkanálnyi levest mélytányérba szedünk, a habgaluskával és kevés reszelt narancshéjjal megszórva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!