2019. jan 21.

Nizzai saláta az én konyhámban

írta: Hajós Ágnes
Nizzai saláta az én konyhámban

Klasszikus langyos saláta tonhallal, zöldségekkel

Ez a híres saláta a festői francia városról kapta a nevét.

Bár az eredeti receptben csak nyers zöldségek, tonhal és tojás van, mi Magyarországon kicsit felturbózva fogyasztjuk.

Nemrég a főzős csatornán láttam egy változatot Bede Robitól, amit kicsit megvariálva én is elkészítettem.

Nagyon finom lett, igazán laktató, kenyér nélkül is jól lehet vele lakni. Emellett még hidegben is jól esik, hiszen több összetevője is langyosan kerül a tálba :)

 

Nizzai saláta Bede Robi, majd Ági módra

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg rukkola

8 tojás

20 dkg egész zöldbab (télen fagyasztott)

4 kisebb krumpli, összesen max. 50 dkg

10 dkg olajbogyó

20 dkg koktélparadicsom

3 ek kapribogyó

30 dkg konzerv tonhal (ha lehet, olajban eltett)

 

A szószhoz:

2 tojássárgája

2 dl olaj

1 mk só

2 ek mustár

3 szardellafilé

2 gerezd fokhagyma

Pár tekerésnyi bors

5 ek borecet

 

A tojásokat keményre főzzük, a krumplit szeletekre vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A babot kettőbe-háromba vágjuk, a krumpli levében pár perc alatt roppanósra főzzük.

Az olajbogyót és a kaprit felkarikázzuk, a paradicsomot kettőbe-négybe vágjuk.

A tojássárgákat kikeverjük a mustárral és a sóval, az olajat apránként hozzáadva majonézt keverünk belőle. A szardellát és a fokhagymát feldaraboljuk, mozsárban pépesre törjük. Az ecettel és a borssal simára keverjük a fokhagymával.

Egy tálba tesszük az olajbogyót, a kaprit, a paradicsomot, krumplit és babot. Rálocsoljuk a szósz ¾-ét, óvatosan összekeverjük.

Tálaláskor a tányérokon elosztjuk a rukkolát, rákanalazzuk a keveréket, erre jön a kissé lecsepegtetett tonhal, majd kidíszítjük a negyedekbe vágott tojással. Ízlés szerint még tehetünk rá a szószból, azonnal fogyasztjuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

zöldbab olajbogyó kapribogyó rukkola