Édeskrumpli-krémleves fűszeresen, babbal
Lágy, sűrű, pikáns - a tökéletes krémleves
A tél a forró krémlevesek időszaka.
Egyszerűen imádom ilyenkor egy öblös bögréből kortyolgatni a zöldségleveseket. Van, hogy a maradék húslevest összeturmixolom a maradék zöldségekkel és nekem az az ebéd, mondjuk zsemlekockával.
Most az egyik kedvencemet hoztam, édesburgonyából készítettem krémlevest. Hogy a lágy és selymes érzést tökéletessé tegyem, egy kis főtt babot is a hozzáadtam, és sűrű joghurttal tálaltam. Próbáljátok ki, igazi lélekmelengető :)
Édesburgonya-krémleves fehér babbal
Hozzávalók 4 főre:
6 ökölnyi méretű édesburgonya
3 nagy levél zsálya
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj
1 nagy hagyma
3 nagyobb gerezd fokhagyma
1 l alaplé
Kb. 2,5 dl tej
1 nagy alma
Kevés chilipehely
1 konzerv nagy szemű fehér bab
A tálaláshoz: görög joghurt
Az édesburgonyákat villával megszurkáljuk, 180 fokos sütőbe toljuk, puhára sütjük.
A vajat az olívaolajjal egy lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a durvára vágott zsályát. Pár perc kevergetés után mehet hozzá a hagyma, kicsit megsózzuk, alacsony lángon félpuhára pirítjuk. A végén mehet hozzá a durvára vágott fokhagyma is, addig kevergetjük, míg megérezzük az illatát. Felöntjük az alaplével, felforraljuk. Közben a megsült édesburgonyák húsát kikanalazzuk, a leveshez adjuk. Belekockázzuk az almát is, megszórjuk a chilipehellyel. 10 percig közepes lángon „rotyogtatjuk”, majd leöntjük róla a folyadékot (de felfogjuk).
Összeturmixoljuk a sűrűt, annyi lével hígítjuk, hogy sűrű krémleves állagot kapjunk, majd apránként a tejjel, hogy lágyabb krémleves állagot kapjunk. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a lecsepegtetett babot, óvatosan összemelegítjük, de ne túl sokáig, mert a bab szétesik,
Tálaláskor egy-egy adagot tányérba szedünk, 1-2 ek joghurttal és (aki szereti, annak) plusz chilipehellyel megszórva kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!