Friss, meggyes tejberizstorta
Krémes-nyárias édesség, ahogy nekem sikerült... :)
Ritkán készítek édességeket, akkor is az egyszerűbb fajtákra szavazok.
Viszont nemrég meghívtak egy sütögetős-főzögetős kerti partira, ahol szigorúan vendég lehettem. Tudtam, hogy azért a meglepinek mindenki örül, ezért finoman megüzentem, hogy édességet ne készítsenek, azt majd én viszek.
Kinéztem két mutatós, de nem túl macerásnak tűnő tortát és nekiálltam. Az alábbi lett az egyik, a másikat később hozom.
Hát szóval kiderült, hogy a kevésbé macerás süti is macerás, és még véletlen sem úgy sikerül, mint az eredeti képen (recept forrása).
Viszont nagyon finom lett. Persze, bevallom, jó szakács módjára változtattam, egyszerűsítettem a recepten, gondolom, azért nem lett tökéletes :D
De amit itt láttok, annak a receptjét kapjátok, és ha elkészítitek, pontosan így fog kinézni (remélem) :D
Meggyes tejberizstorta
Hozzávalók egy kb. 24 cm-es formához:
A piskótaalaphoz:
3 tojás
3 ek cukor
1 ek víz
4 csapott ek liszt
1 csipet só
+vaj és liszt a formához
A tejberizs réteghez:
20 dkg rizs (kerekszemű)
2 dl víz
5 dl + 3 ek tej
4+3 dl habtejszín (hűtött)
10 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
18 g zselatin (kb. 2-2,5 kis zacskó)
0,5 dl víz
A belső meggyes réteghez:
15 dkg meggy
2 nagy ek cukor
4 g zselatin
A tetejére:
2 dl meggylé
1 nagy ek porcukor
8 g zselatin
Néhány szem meggy
A belső réteghez összeturmixoljuk a meggyet, felforraljuk a cukorral, majd a zselatint is felolvasztjuk benne. egy nagyobb tányérra folpackot terítünk, ráöntjük a folyadékot és hűtőben megköttetjük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a sóval. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral keverjük addig, míg a cukor teljesen felolvad. Fakanállal óvatosan összeforgatjuk. A tortaformát alul sütőpapírral kibéleljük, az oldalát pedig kivajazzuk, meghintjük liszttel. Belesimítjuk a masszát, 170 fokon készre sütjük. Kivesszük a formából, rácson kihűtjük. Levesszük az aljáról a sütőpapírt, a tésztakorongot visszatesszük a formába. Az oldalait belülről körbekerítjük sütőpapírral, bekapcsoljuk a formát.
A tejberizses réteghez a 2 dl vízben a cukorral és vaníliás cukorral főzni kezdjük a rizst. Mikor elfőtte a vizet, az 5 dl tej+4 dl tejszín keverékével időnként felöntve teljesen puhára főzzük. mikor kész, időnként megkeverve kihűtjük.
A maradék tejszínt kemény habbá verjük, a tejberizshez forgatjuk. A tejet kikeverjük a zselatinnal, mikróban óvatosan felolvasztjuk, majd gyors mozdulatokkal a tejberizshez keverjük. A formába simítjuk a felét a piskóta tetejére. Erre jön az immár megkötött meggyzselé, majd a tejberizs másik fele.
Végül a meggyléből fél dl-t kiveszünk, a másik felét simára keverjük a cukorral. A másik felében mikróban felolvasztjuk a zselatint, a többi léhez keverjük. A torta tetejét kirakjuk pár szem meggyel, felöntjük a meggylével és hűtőbe tesszük pár órára, míg minden réteg rendesen megdermed.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!