2019. aug 15.

Friss, meggyes tejberizstorta

írta: Hajós Ágnes
Friss, meggyes tejberizstorta

Krémes-nyárias édesség, ahogy nekem sikerült... :)

Ritkán készítek édességeket, akkor is az egyszerűbb fajtákra szavazok. 

Viszont nemrég meghívtak egy sütögetős-főzögetős kerti partira, ahol szigorúan vendég lehettem. Tudtam, hogy azért a meglepinek mindenki örül, ezért finoman megüzentem, hogy édességet ne készítsenek, azt majd én viszek. 

Kinéztem két mutatós, de nem túl macerásnak tűnő tortát és nekiálltam. Az alábbi lett az egyik, a másikat később hozom.

Hát szóval kiderült, hogy a kevésbé macerás süti is macerás, és még véletlen sem úgy sikerül, mint az eredeti képen (recept forrása).

Viszont nagyon finom lett. Persze, bevallom, jó szakács módjára változtattam, egyszerűsítettem a recepten, gondolom, azért nem lett tökéletes :D

De amit itt láttok, annak a receptjét kapjátok, és ha elkészítitek, pontosan így fog kinézni (remélem) :D

 

Meggyes tejberizstorta

Hozzávalók egy kb. 24 cm-es formához:

A piskótaalaphoz:

3 tojás

3 ek cukor

1 ek víz

4 csapott ek liszt

1 csipet só

+vaj és liszt a formához

A tejberizs réteghez:

20 dkg rizs (kerekszemű)

2 dl víz

5 dl + 3 ek tej

4+3 dl habtejszín (hűtött)

10 dkg cukor

1 zacskó vaníliás cukor

18 g zselatin (kb. 2-2,5 kis zacskó)

0,5 dl víz

A belső meggyes réteghez:

15 dkg meggy

2 nagy ek cukor

4 g zselatin

A tetejére:

2 dl meggylé

1 nagy ek porcukor

8 g zselatin

Néhány szem meggy

 

A belső réteghez összeturmixoljuk a meggyet, felforraljuk a cukorral, majd a zselatint is felolvasztjuk benne. egy nagyobb tányérra folpackot terítünk, ráöntjük a folyadékot és hűtőben megköttetjük.

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a sóval. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral keverjük addig, míg a cukor teljesen felolvad. Fakanállal óvatosan összeforgatjuk. A tortaformát alul sütőpapírral kibéleljük, az oldalát pedig kivajazzuk, meghintjük liszttel. Belesimítjuk a masszát, 170 fokon készre sütjük. Kivesszük a formából, rácson kihűtjük. Levesszük az aljáról a sütőpapírt, a tésztakorongot visszatesszük a formába. Az oldalait belülről körbekerítjük sütőpapírral, bekapcsoljuk a formát.

A tejberizses réteghez a 2 dl vízben a cukorral és vaníliás cukorral főzni kezdjük a rizst. Mikor elfőtte a vizet, az 5 dl tej+4 dl tejszín keverékével időnként felöntve teljesen puhára főzzük. mikor kész, időnként megkeverve kihűtjük.

A maradék tejszínt kemény habbá verjük, a tejberizshez forgatjuk. A tejet kikeverjük a zselatinnal, mikróban óvatosan felolvasztjuk, majd gyors mozdulatokkal a tejberizshez keverjük. A formába simítjuk a felét a piskóta tetejére. Erre jön az immár megkötött meggyzselé, majd a tejberizs másik fele.

Végül a meggyléből fél dl-t kiveszünk, a másik felét simára keverjük a cukorral. A másik felében mikróban felolvasztjuk a zselatint, a többi léhez keverjük. A torta tetejét kirakjuk pár szem meggyel, felöntjük a meggylével és hűtőbe tesszük pár órára, míg minden réteg rendesen megdermed.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

meggy tej tejszín vanília rizs