2019. sze 29.

Barackos-currys csirke különleges körettel

írta: Hajós Ágnes
Barackos-currys csirke különleges körettel

Régi recept modern ízekkel

Imádom kombinálni az édes és a sós ízeket, bár a férfigyomornak ez nem mindig tetszik :D

Ez azért probléma sokszor, mert 3 pasival élek együtt, akik közül kettő finnyás kölök, szóval semmi különlegesség nem fér bele. A Zuram mindent megeszik, még amit nem szeret, azt is. Szóval ha alkotni akarok, akkor max. kettőnknek.

Ez az étel nagyon régóta lapult a recept-gyűjteményemben, amit nagyjából 20 éves koromban kezdtem összeszedni. Akkor még olyan fűszerek, hogy curry, ritkaságszámba mentek. Nekem meg annyira megtetszett az íze, hogy egy ideig a tükörtojástól elkezdve a melegszendvicsig mindenre szórtam ezerrel. A jó édes anyám meg pár évvel később mondta csak el, hogy ő már majdnem rosszul lett, mikor megérezte az illatát :D

Szóval az alábbi receptet többször megcsináltam, míg még otthon laktam, aztán valahogy el lett felejtve. De valamelyik nap ismét eszembe jutott és mivel csak ketten voltunk, nekiugrottam.

Köretnek valami extrát akartam, jó lett :) Krémes, lágy, nagyon megszerettem. De akinek nincs kedve pepecselni, főzhet hozzá simán egy adag rizst, a hús úgyis elég ízgazdag :D

 

Gyors barackchutney-s csirkemell babos gerslirizottóval

Hozzávalók 4 főre:

3 nagyobb darab csirkemell-filé

5 nagy ek (őszi)baracklekvár

2 ek (magos) mustár

1 tk sárga curry por

1 tk őrölt római kömény

Só, őrölt bors

3 ek olaj

2 konzerv fehérbab

1 citrom

20 dkg gersli

Fél l alaplé

 

A csirkemelleket keresztben másfél centisre vágjuk. A baracklekvárt (ha nagyon sűrű, felmelegítjük), kikeverjük a mustárral, a curry-vel és a római köménnyel. A húsdarabkák minden oldalát megsózzuk és borsozzuk, pár perc állás után beleforgatjuk a gyors chutney-ba.

A gerslit feltesszük főni az alaplében, mikor felforr, lefedjük, takarékra vesszük a lángot és puhára főzzük. A babot leszűrjük, de a léből félreteszünk egy kis pohárral. Összeturmixoljuk, kevés levet adunk hozzá, míg sűrűn folyós, sima állagot kapunk. Belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét, megsózzuk, borsozzuk és belekeverjük a leszűrt gerslit. Ízesítjük sóval és borssal, egy kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Egy széles serpenyőben felforrósítunk 3 ek olajat, beleöntjük a csirkedarabokat a szafttal együtt. Eligazgatjuk a serpenyőben, hogy minden darab pirulni tudjon. 5 perc után a szósszal átforgatjuk, ismét eligazgatjuk, de most a másik oldalukon, és 3 perc alatt készre sütjük. Elzárjuk a lángot, a serpenyőben újra összeforgatjuk a húst a szósszal.

Tálaláskor pár ek gerslit tányérra szedünk, mellé pár csirkedarabkát adunk, a visszamaradt szósszal kicsit megkenjük.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá