2020. feb 17.

Lassan főtt lapocka távol-keleti módra

írta: Hajós Ágnes
Lassan főtt lapocka távol-keleti módra

Egyszerű alapanyagok különleges fűszerekkel társítva

Én nem vagyok oda annyira a sertéshúsért, de a Zuram kifejezetten szereti. Meg természetesen a pörköltet is :)

Mikor a legutóbb feltettem a szokásos "Mit főzzek holnap?" kérdést és a válasz ismét csak az volt, hogy valami finomat, úgy döntöttem, hogy na, ez most aztán igazán finom lesz. Csak nem a megszokott módon ;)

Olvasgattam kicsit és találtam egy receptet a Jamie magazin 2016/2 számában.

Az eredmény: pörkölt lett ugyan, de az ízei nagyon messze visznek gondolatban. Változatos, meglepő, de a nagyon is összeillő fűszerekkel valami igazán különlegeset sikerült létrehoznom :)

 

Lassan főtt lapocka kínai módra

Hozzávalók 4-5 főre:

1 kg sertéslapocka

2 l húsleves

4 ek sötét szójaszósz

6 újhagyma

2 ek chilikrém (ennek hiányában 2 ek paprikakrém, ízlés szerint lehet csípős)

1 ek világos szójaszósz

1 tk őrölt szecsuáni bors

4 ek rizsecet

3 ek barna cukor

1 csillagánizs

1 nagyobb fahéjrúd

1 tk szárított chili

2x5 cm-es darab gyömbér

Olívaolaj

Köretnek:

Brokkoli, édesburgonya, párolt rizs

 

A húslevest felforraljuk, belevágunk 4 újhagymát, az egyik, késsel szétlapított gyömbért és 2 ek sötét szójaszószt. Lefedjük, alacsony lángon kb. 1 órát gyöngyöztetjük. Ha kell, pótoljuk a nedvességet.

A húst 3 cm-es kockákra vágjuk. Egy akkora lábasban, amiben kényelmesen elfér (és a sütőbe is befér), 1 dl olívaolajat hevítünk. Mikor szinte füstöl, beletesszük a húskockákat, addig kevergetjük, míg a hús aranybarna kérget kap (kisebb adagokban).

Hozzáadjuk a cukrot, csillagánizst, fahéjat, szárított chilit és a másik darab, szintén összetört gyömbért. Néhány keverés után ráöntjük a maradék szójaszószokat, rizsecetet, paprikakrémet és a leszűrt húslevest. Felforraljuk, majd betoljuk a 180 fokos sütőbe 1,5 órára.

Mikor az idő letelt, ellenőrizzük, hogy a hús elég puha-e. Ha nem, kivesszük, a gázrózsán tovább puhítjuk, közben a szaftot is besűríthetjük, ha túl hígnak találjuk. Különben fedjük le.

Közben sós vízben szintén alacsony lángon megpároljuk a brokkolit, édesburgonyát és a rizst.

Mikor a ragu és a köret is kész, ízlés szerint tányérra szedünk belőlük és a maradék, felkarikázott újhagymával megszórva tálaljuk.

 

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

szójaszósz újhagyma lapocka