Lassan főtt lapocka távol-keleti módra
Egyszerű alapanyagok különleges fűszerekkel társítva
Én nem vagyok oda annyira a sertéshúsért, de a Zuram kifejezetten szereti. Meg természetesen a pörköltet is :)
Mikor a legutóbb feltettem a szokásos "Mit főzzek holnap?" kérdést és a válasz ismét csak az volt, hogy valami finomat, úgy döntöttem, hogy na, ez most aztán igazán finom lesz. Csak nem a megszokott módon ;)
Olvasgattam kicsit és találtam egy receptet a Jamie magazin 2016/2 számában.
Az eredmény: pörkölt lett ugyan, de az ízei nagyon messze visznek gondolatban. Változatos, meglepő, de a nagyon is összeillő fűszerekkel valami igazán különlegeset sikerült létrehoznom :)
Lassan főtt lapocka kínai módra
Hozzávalók 4-5 főre:
1 kg sertéslapocka
2 l húsleves
4 ek sötét szójaszósz
6 újhagyma
2 ek chilikrém (ennek hiányában 2 ek paprikakrém, ízlés szerint lehet csípős)
1 ek világos szójaszósz
1 tk őrölt szecsuáni bors
4 ek rizsecet
3 ek barna cukor
1 csillagánizs
1 nagyobb fahéjrúd
1 tk szárított chili
2x5 cm-es darab gyömbér
Olívaolaj
Só
Köretnek:
Brokkoli, édesburgonya, párolt rizs
A húslevest felforraljuk, belevágunk 4 újhagymát, az egyik, késsel szétlapított gyömbért és 2 ek sötét szójaszószt. Lefedjük, alacsony lángon kb. 1 órát gyöngyöztetjük. Ha kell, pótoljuk a nedvességet.
A húst 3 cm-es kockákra vágjuk. Egy akkora lábasban, amiben kényelmesen elfér (és a sütőbe is befér), 1 dl olívaolajat hevítünk. Mikor szinte füstöl, beletesszük a húskockákat, addig kevergetjük, míg a hús aranybarna kérget kap (kisebb adagokban).
Hozzáadjuk a cukrot, csillagánizst, fahéjat, szárított chilit és a másik darab, szintén összetört gyömbért. Néhány keverés után ráöntjük a maradék szójaszószokat, rizsecetet, paprikakrémet és a leszűrt húslevest. Felforraljuk, majd betoljuk a 180 fokos sütőbe 1,5 órára.
Mikor az idő letelt, ellenőrizzük, hogy a hús elég puha-e. Ha nem, kivesszük, a gázrózsán tovább puhítjuk, közben a szaftot is besűríthetjük, ha túl hígnak találjuk. Különben fedjük le.
Közben sós vízben szintén alacsony lángon megpároljuk a brokkolit, édesburgonyát és a rizst.
Mikor a ragu és a köret is kész, ízlés szerint tányérra szedünk belőlük és a maradék, felkarikázott újhagymával megszórva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!