Sonkás tészta rengeteg sajttal
Egyszerű, gyors, krémes mártással
A húsvét utáni időszakban biztos sokan készítenek a maradék sonkából sonkás tésztát.
Én viszont annyira szeretem, hogy nem csak egy évben egyszer készül ilyen finomság, hanem sokkal többször.
Mindig megvariálom valamivel, zöldségekkel, de főleg rengeteg sajttal. Ez most pont az a változat :)
És hogy kinek ajánlom? Aki szereti a krémes-sajtos szószokat, a különleges ízeket, de mégsem szeretne órákat a konyhában tölteni :)
Négysajtos, sonkás tészta
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg fusilli (csavart tészta)
2 tömlős sajt
1 nagy lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
5 dkg cheddar sajt
5 dkg parmezán + a tetejére
5 dkg trappista
Só, frissen őrölt bors
20 dkg füstölt sonka
Kb. 2 dl tej
Snidling a díszítéshez
Olaj
A tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson feltüntetettnél kicsit kevesebb ideig főzzük, hogy a közepe nagyon kicsit roppanós maradjon. Leszűrjük, a főzőléből egy pohárral félreteszünk, a tésztát átöblítjük, egy ek olajjal átkeverjük.
A szószhoz a hagymát apróra vágjuk, a vajon közepes lángon pirítani kezdjük. Pár perc múlva hozzáadjuk a kicsire darabolt fokhagymát és a vékony csíkokra vágott sonkát. Párszor megkeverjük, míg a sonka széle kicsit megpirul.
Belenyomjuk a tömlős sajtokat, mikor feloldódott, hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtokat. Közepes lángon addig főzzük, míg minden felolvad és egységes lesz a szósz. Ha túl sűrű, a főzőlével hígíthatjuk.
Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Hozzáöntjük a tésztát, átforrósítjuk, hagyjuk, hogy kicsit magába szívja a szaftot.
Azonnal tálaljuk, parmezánforgácsokkal és aprított snidlinggel megszórva kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!