2012. máj 22.

Tortilla először

írta: Hajós Ágnes
Tortilla először

Sült húsos szendvics tex-mex stílusban

Mexikóban a tortillalap az ételkészítés alapja. Mármint nem magában, hanem különbözőképpen elkészítve. Mindenféle töltelékkel (tradicionálisan darált hússal, babbal, kukoricával) megtöltik, hajtogatják, feltekerik, végtelen lehetőségek vannak benne. Hasonlóan néz ki, mint a mi palacsintánk, de egészen máshogy készül. Ezt a fogást hétvégén alkottam, mexikói és amerikai recepteket vettem alapul. Próbáljátok ki, nem tudom szavakkal leírni, milyen finom lett!

Quesadilla barbecue szósszal

 DSC_0474s

Hozzávalók 2 főre:

4 tortilla

20 dkg sertéscomb

2 kk oregano

Negyed chili

1 kis fej vöröshagyma

1 csapott kk római kömény

1 babérlevél

1 ek mexikói fűszerkeverék

1 paradicsom

10 dkg cheddar sajt

10 dkg gouda sajt

2 dl carolina-i barbecue szósz (recept lejjebb)

A combot feltesszük főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a babérlevelet, az oreganót, chilit, az egészben hagyott hagymát, a római köményt és a babérlevelet. 2 órát főzzük, majd 220 fokra előmelegítjük a sütőt. Egy tepsiben, időnként megforgatva pirosra sütjük a húst, majd a sütőből kivéve két villával hosszában csíkokra választjuk. Közben a főzőlét besűrítjük, míg csak 2 dl marad. Visszatesszük bele a húst, hozzáadunk egy csapott ek mexikói fűszert. Addig főzzük időnként megkeverve, míg a hús beszívja az összes levet. Langyosra hűtjük.(Sőt, akár előző nap is elkészíthetjük, ahogy a szószt is)

Két tortillát lefektetünk, ráhalmozzuk a tölteléket: először elosztjuk rajtuk a cheddart, majd a paradicsomkarikákat, erre jön a hús, egy-két evőkanálnyi barbecue szósz, végül a reszelt gouda.

P1010073s

Beborítjuk a maradék 2 tortillával.

Egy serpenyőt felforrósítunk, beletesszük az egyik quesadillát, két-három percig sütjük. A tetejét egy lapáttal nyomkodjuk, míg megolvad benne a sajt és összeragad, a tortilla pedig ropogósra sül. Ekkor óvatosan megfordítjuk, és a másik felét is két perc alatt megsütjük. Ezt megismételjük a másik quesadillával is is.

Szeletekre vágva, a maradék szósszal leöntve tálaljuk.

Carolina-i barbecue szósz

 O

Hozzávalók:

1 csésze (2,5 dl) mustár

½  csésze cukor

¼ csésze barna cukor

¼ csésze almaecet

½ csésze fehérborecet

¼ csésze víz

2 ek pirospaprika

1 kk fekete bors

1 kk fehérbors

½ ek szójaszósz

2 ek vaj

1 ek Worchestershire szósz

Az utolsó három összetevő kivételével mindent egy lábasba teszünk. Alacsony lángon fedő alatt 30 percig főzzük. Ezután hozzátesszük a többi hozzávalót, majd még harminc percig főzzük.

DSC_0476s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

tortilla mustár szójaszósz római kömény chili sertéscomb fehérborecet almaecet gouda barbecue quesadilla cheddar barna cukor Worcestershire szósz