Tortilla először
Sült húsos szendvics tex-mex stílusban
Mexikóban a tortillalap az ételkészítés alapja. Mármint nem magában, hanem különbözőképpen elkészítve. Mindenféle töltelékkel (tradicionálisan darált hússal, babbal, kukoricával) megtöltik, hajtogatják, feltekerik, végtelen lehetőségek vannak benne. Hasonlóan néz ki, mint a mi palacsintánk, de egészen máshogy készül. Ezt a fogást hétvégén alkottam, mexikói és amerikai recepteket vettem alapul. Próbáljátok ki, nem tudom szavakkal leírni, milyen finom lett!
Quesadilla barbecue szósszal
Hozzávalók 2 főre:
4 tortilla
20 dkg sertéscomb
2 kk oregano
Negyed chili
1 kis fej vöröshagyma
1 csapott kk római kömény
1 babérlevél
1 ek mexikói fűszerkeverék
1 paradicsom
10 dkg cheddar sajt
10 dkg gouda sajt
2 dl carolina-i barbecue szósz (recept lejjebb)
A combot feltesszük főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a babérlevelet, az oreganót, chilit, az egészben hagyott hagymát, a római köményt és a babérlevelet. 2 órát főzzük, majd 220 fokra előmelegítjük a sütőt. Egy tepsiben, időnként megforgatva pirosra sütjük a húst, majd a sütőből kivéve két villával hosszában csíkokra választjuk. Közben a főzőlét besűrítjük, míg csak 2 dl marad. Visszatesszük bele a húst, hozzáadunk egy csapott ek mexikói fűszert. Addig főzzük időnként megkeverve, míg a hús beszívja az összes levet. Langyosra hűtjük.(Sőt, akár előző nap is elkészíthetjük, ahogy a szószt is)
Két tortillát lefektetünk, ráhalmozzuk a tölteléket: először elosztjuk rajtuk a cheddart, majd a paradicsomkarikákat, erre jön a hús, egy-két evőkanálnyi barbecue szósz, végül a reszelt gouda.
Beborítjuk a maradék 2 tortillával.
Egy serpenyőt felforrósítunk, beletesszük az egyik quesadillát, két-három percig sütjük. A tetejét egy lapáttal nyomkodjuk, míg megolvad benne a sajt és összeragad, a tortilla pedig ropogósra sül. Ekkor óvatosan megfordítjuk, és a másik felét is két perc alatt megsütjük. Ezt megismételjük a másik quesadillával is is.
Szeletekre vágva, a maradék szósszal leöntve tálaljuk.
Carolina-i barbecue szósz
Hozzávalók:
1 csésze (2,5 dl) mustár
½ csésze cukor
¼ csésze barna cukor
¼ csésze almaecet
½ csésze fehérborecet
¼ csésze víz
2 ek pirospaprika
1 kk fekete bors
1 kk fehérbors
½ ek szójaszósz
2 ek vaj
1 ek Worchestershire szósz
Az utolsó három összetevő kivételével mindent egy lábasba teszünk. Alacsony lángon fedő alatt 30 percig főzzük. Ezután hozzátesszük a többi hozzávalót, majd még harminc percig főzzük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!