Sajtőrület!
Soksajtos nyúlcomb édesburival - nyertes!
Létezik a Budagyöngye Bevásárlóközpontban a Szega Camembert Sajt- és Sonkaszakaüzlet. Végtelen, gyönyörűséges árukészletében mindenki megtalálja a magának valót, sőt, ajándéknak is tökéletesen megfelelnek az ízlésesen csomagolt csemegék.
Hirdettek egy receptversenyt, melynek a kitétele az volt, hogy választani kell kínálatukból három hozzávalót, és azzal alkotni egy fogást. Választottam, főztem, szerencsére a zsűri is érdekesnek találta, a harmadik helyjel jutalmaztak (nem tudom, miért nem mosolyogtam, pedig nagyon örültem).
A nyereményem egy 15.000,- Ft-os vásárlási utalvány a Szega Camembert Sajt- és Sonkaszaküzletbe, és persze a szakmai elismerés. Jó érzés volt Farkas Viktóriától (KicsiVú), Gyepes Gabojszától (Gabojsza konyhája), Havas Dórától (Lila Füge), Magyarország három jól ismert gasztrobloggerétől a színpadon átvenni a nyereményt.
Ő pedig a nyertes recept:
Nyúlcombtekercs édesburgonyával és roquefort-mártással
Hozzávalók 4 főre:
6 nyúlcomb filé
7 ek natúr joghurt
3 ek Vargányás extra szűz olívaolaj
12 szelet serrano sonka
1 Le Rustique Camembert (250 g)
Extra szűz olívaolaj
4 db közepes édesburgonya
7,5 dkg vaj
2 ek liszt
4 dl tej
8 dkg Roquefort Papillon
Bors, só
A natúr joghurtot simára keverjük a vargányás olajjal. A húsokat alaposan bekenjük ezzel a keverékkel, egy éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A húst kiemeljük a pácból, papírtörlővel nagyjából letörölgetjük. Magunk elé fektetjük, az egyik rövidebb oldalára két szelet serrano sonkát teszünk, alul-felül ki fog lógni. Erre teszünk akkora camembert-szeletet, amekkora a filé keresztben. Feltekerjük, hústűvel rögzítjük. Teflonserpenyőben minden oldalát megpirítjuk a tekercseknek, átemeljük egy tűzálló tálba, aminek az alját kikentük extra szűz olívaolajjal. a húsok alá öntünk 1 cm-nyi vizet, lefedjük alufóliával, és 45 percig pároljuk-sütjük. Időnként a sütőből kivéve meglocsoljuk a sajtos pecsenyelével, de aztán visszatesszük rá a fóliát, úgy sütjük tovább.
Mikor letelt a ¾ óra, elzárjuk a sütőt. Levesszük a fóliát, mindegyik tekercsre teszünk egy jókora szelet camembert-t, és a még meleg sütőbe visszatesszük, míg ráolvad.
A szószhoz egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. A tejet felforrósítjuk, habverővel állandóan kevergetve hozzáadjuk a liszthez, csomómentesre keverjük, alacsony lángon besűrítjük. A vége felé felolvasztjuk benne a roquefortot, megborsozzuk. Mikor mártássűrűségű lett, megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.
Az édesburgonyának levágjuk a héját, 3 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó vízben főzzük kb. 3 percig, majd leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat forrósítunk, rádobjuk az édesburgonyát, alaposan megborsozzuk. Addig pirítjuk, míg megbarnulnak az oldalai.
Tálaláskor a nyúltekercseket megfogatjuk még egyszer a pecsenyelében, kihúzzuk belőlük a hústűt, majd kettévágva tányérra tesszük. Mellészedjük az édesburgonyát, majd a szószt. Jó étvágyat!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!