2012. máj 26.

Sajtőrület!

írta: Hajós Ágnes
Sajtőrület!

Soksajtos nyúlcomb édesburival - nyertes!

Létezik a Budagyöngye Bevásárlóközpontban a Szega Camembert Sajt- és Sonkaszakaüzlet. Végtelen, gyönyörűséges árukészletében mindenki megtalálja a magának valót, sőt, ajándéknak is tökéletesen megfelelnek az ízlésesen csomagolt csemegék.

Hirdettek egy receptversenyt, melynek a kitétele az volt, hogy választani kell kínálatukból három hozzávalót, és azzal alkotni egy fogást. Választottam, főztem, szerencsére a zsűri is érdekesnek találta, a harmadik helyjel jutalmaztak (nem tudom, miért nem mosolyogtam, pedig nagyon örültem).

167410_444829172208396_2088672888_n

A nyereményem egy 15.000,- Ft-os vásárlási utalvány a Szega Camembert Sajt- és Sonkaszaküzletbe, és persze a szakmai elismerés. Jó érzés volt Farkas Viktóriától (KicsiVú), Gyepes Gabojszától (Gabojsza konyhája), Havas Dórától (Lila Füge), Magyarország három jól ismert gasztrobloggerétől a színpadon átvenni a nyereményt.

Ő pedig a nyertes recept:

Nyúlcombtekercs édesburgonyával és roquefort-mártással

O 

 Hozzávalók 4 főre:

6 nyúlcomb filé

7 ek natúr joghurt

3 ek Vargányás extra szűz olívaolaj

12 szelet serrano sonka

1 Le Rustique Camembert (250 g)

Extra szűz olívaolaj

4 db közepes édesburgonya

7,5 dkg vaj

2 ek liszt

4 dl tej

8 dkg Roquefort Papillon

Bors, só

A natúr joghurtot simára keverjük a vargányás olajjal. A húsokat alaposan bekenjük ezzel a keverékkel, egy éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A húst kiemeljük a pácból, papírtörlővel nagyjából letörölgetjük. Magunk elé fektetjük, az egyik rövidebb oldalára két szelet serrano sonkát teszünk, alul-felül ki fog lógni. Erre teszünk akkora camembert-szeletet, amekkora a filé keresztben. Feltekerjük, hústűvel rögzítjük. Teflonserpenyőben minden oldalát megpirítjuk a tekercseknek, átemeljük egy tűzálló tálba, aminek az alját kikentük extra szűz olívaolajjal. a húsok alá öntünk 1 cm-nyi vizet, lefedjük alufóliával, és 45 percig pároljuk-sütjük. Időnként a sütőből kivéve meglocsoljuk a sajtos pecsenyelével, de aztán visszatesszük rá a fóliát, úgy sütjük tovább.

Mikor letelt a ¾ óra, elzárjuk a sütőt. Levesszük a fóliát, mindegyik tekercsre teszünk egy jókora szelet camembert-t, és a még meleg sütőbe visszatesszük, míg ráolvad.

A szószhoz egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. A tejet felforrósítjuk, habverővel állandóan kevergetve hozzáadjuk a liszthez, csomómentesre keverjük, alacsony lángon besűrítjük. A vége felé felolvasztjuk benne a roquefortot, megborsozzuk. Mikor mártássűrűségű lett, megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk.

Az édesburgonyának levágjuk a héját, 3 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó vízben főzzük kb. 3 percig, majd leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat forrósítunk, rádobjuk az édesburgonyát, alaposan megborsozzuk. Addig pirítjuk, míg megbarnulnak az oldalai.

Tálaláskor a nyúltekercseket megfogatjuk még egyszer a pecsenyelében, kihúzzuk belőlük a hústűt, majd kettévágva tányérra tesszük. Mellészedjük az édesburgonyát, majd a szószt. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

serrano nyertes édesburgonya camembert roquefort nyúlcomb vargányás olaj