Könnyű zöldséges
A címmel nem egy vékony gyümölcsárusra gondoltam, hanem olyan ételekre, amiben nincs hús, nem zsírosak, nehezen emészthetőek. Néha nem kívánunk semmi ilyesmit, viszont különlegeset, ízleteset és szépet szeretnénk az asztalra tenni. A következő ételekre nem mondanám, hogy pofonegyszerűek, viszont gyönyörűségük és ízük miatt akár egy nyári ünnepi ebéd vagy vacsora részei is lehetnek.
Naplemente-saláta gyömbéres öntettel
Hozzávalók 4 főre:
A salátához:
4 kisebb cékla
2 nagy sárgarépa
20 dkg jó minőségű gouda vagy maasdamer sajt
1 mangó
2 nagy narancs
2 zsemle
2 ek olívaolaj
2 kk vaj
Bors
Az öntethez:
1 dl olívaolaj
1 kk mascarpone
1 nagy ek natúr joghurt
0,5 dl frissen facsart, leszűrt narancslé (nem baj, ha kicsit savanyú)
Fél kk koriander
Fél kk ázsiai ciromfű
Csipet só
1,5 cm-nyi gyömbér
A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megpuhítjuk. Ha langyos, felkockázzuk.
Egy serpenyőben az olívaolajat és a vajat felolvasztjuk, rádobjuk a kockákra vágott répát, megborsozzuk. Addig sütjük, míg még nem puhul meg teljesen. Tálra szedjük, kihűtjük.
Szintén felkockázzuk a sajtot, mangót. A narancsról levágjuk a fehér részt, hártyákat, ezeket is felkockázzuk.
Az öntethez a koriandert mozsárban nem teljesen finomra őröljük, a gyömbért megpucoljuk, összedaraboljuk. A többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk, legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A céklán kívül mindent zöldséget összekeverünk, szintén mehetnek a hűtőbe.
Tálalás előtt a zsemlét darabokra tépkedjük, 200 fokos sütőbe téve 3 perc alatt megpirítjuk. A céklát hozzákeverjük a salátához.
Először egy marék pirított zsemlét szedünk a tányérra, rá a zöldség-gyümölcs keveréket, majd rálocsoljuk az öntetet.
Medvehagymás sajttal sült paprika buggyantott tojással
Hozzávalók 4 főre:
4 db piros kaliforniai paprika
4 db paprika
25 dkg trappista
Fél csokor medvehagyma (vagy egy csokor bazsalikom)
1,5-2 dl olívaolaj
8 tojás
Ecet
Só
Először elkészítjük a medvehagymás olajat. Egy késese robotgépbe tesszük a medvehagymát, 1,5 dl olívaolajjal felaprítjuk. Ha túl sűrű, még öntünk hozzá.
25 dkg trappistát felkockázunk 1-1,5 cm-esre, 3 nagy ek medvehagymás olajjal összeforgatjuk, lefedve másnapig, de akár két napig is hűtőben tartjuk. Időnként kivéve megrázogatjuk.
Az összeállítás előtt a sütőt 175 fokra melegítjük.
4 sárga (nem kaliforniai) paprikát 1 cm-esre kockázunk, hozzákeverjük a sajthoz, megsózzuk. A kaliforniai paprikákat félbevágjuk, a csumát kivágjuk belőle, de a szárát nem, jól fog mutatni a végén. Egy nagy tűzálló tálban egymás mellé helyezzük őket, majd elosztjuk bennük a paprikás sajtot.
Betoljuk az előmelegített sütőbe 25-30 percre, míg a sajt megolvad, és a paprika is itt-ott színt kap.
Közben elkészítjük a buggyantott tojásokat. Nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk kb. 1 ek ecetet. Mikor már forr, egyenként óvatosan beleengedjük a tojásokat. (2-3-nál ne főzzünk többet egyszerre, mert összeakadnak). 3 perc főzés után szűrőkanállal kiszedjük őket, melegen tartjuk.
A paprikákat sütőből kivéve fejenként kettőt tányérra helyezünk, rájuk egy-egy tojást. Rögtön tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!