2012. jún 07.

Könnyű zöldséges

írta: Hajós Ágnes
Könnyű zöldséges

A címmel nem egy vékony gyümölcsárusra gondoltam, hanem olyan ételekre, amiben nincs hús, nem zsírosak, nehezen emészthetőek. Néha nem kívánunk semmi ilyesmit, viszont különlegeset, ízleteset és szépet szeretnénk az asztalra tenni. A következő ételekre nem mondanám, hogy pofonegyszerűek, viszont gyönyörűségük és ízük miatt akár egy nyári ünnepi ebéd vagy vacsora részei is lehetnek.

 

Naplemente-saláta gyömbéres öntettel

 O

Hozzávalók 4 főre:

 

A salátához:

4 kisebb cékla

2 nagy sárgarépa

20 dkg jó minőségű gouda vagy maasdamer sajt

1 mangó

2 nagy narancs

2 zsemle

2 ek olívaolaj

2 kk vaj

Bors

 

Az öntethez:

1 dl olívaolaj

1 kk mascarpone

1 nagy ek natúr joghurt

0,5 dl frissen facsart, leszűrt narancslé (nem baj, ha kicsit savanyú)

Fél kk koriander

Fél kk ázsiai ciromfű

Csipet só

1,5 cm-nyi gyömbér

 

A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk, 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megpuhítjuk. Ha langyos, felkockázzuk.

Egy serpenyőben az olívaolajat és a vajat felolvasztjuk, rádobjuk a kockákra vágott répát, megborsozzuk. Addig sütjük, míg még nem puhul meg teljesen. Tálra szedjük, kihűtjük.

Szintén felkockázzuk a sajtot, mangót. A narancsról levágjuk a fehér részt, hártyákat, ezeket is felkockázzuk.

P1010016s

Az öntethez a koriandert mozsárban nem teljesen finomra őröljük, a gyömbért megpucoljuk, összedaraboljuk. A többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk, legalább egy órára hűtőbe tesszük.

O

A céklán kívül mindent zöldséget összekeverünk, szintén mehetnek a hűtőbe.

Tálalás előtt a zsemlét darabokra tépkedjük, 200 fokos sütőbe téve 3 perc alatt megpirítjuk. A céklát hozzákeverjük a salátához.

Először egy marék pirított zsemlét szedünk a tányérra, rá a zöldség-gyümölcs keveréket, majd rálocsoljuk az öntetet.

 

Medvehagymás sajttal sült paprika buggyantott tojással

 P1010081s

Hozzávalók 4 főre:

4 db piros kaliforniai paprika

4 db paprika

25 dkg trappista

Fél csokor medvehagyma (vagy egy csokor bazsalikom)

1,5-2 dl olívaolaj

8 tojás

Ecet

 Először elkészítjük a medvehagymás olajat. Egy késese robotgépbe tesszük a medvehagymát, 1,5 dl olívaolajjal felaprítjuk. Ha túl sűrű, még öntünk hozzá.

25 dkg trappistát felkockázunk 1-1,5 cm-esre, 3 nagy ek medvehagymás olajjal összeforgatjuk, lefedve másnapig, de akár két napig is hűtőben tartjuk. Időnként kivéve megrázogatjuk.

O

Az összeállítás előtt a sütőt 175 fokra melegítjük.

4 sárga (nem kaliforniai) paprikát 1 cm-esre kockázunk, hozzákeverjük a sajthoz, megsózzuk. A kaliforniai paprikákat félbevágjuk, a csumát kivágjuk belőle, de a szárát nem, jól fog mutatni a végén. Egy nagy tűzálló tálban egymás mellé helyezzük őket, majd elosztjuk bennük a paprikás sajtot.

O

Betoljuk az előmelegített sütőbe 25-30 percre, míg a sajt megolvad, és a paprika is itt-ott színt kap.

Közben elkészítjük a buggyantott tojásokat. Nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk kb. 1 ek ecetet. Mikor már forr, egyenként óvatosan beleengedjük a tojásokat. (2-3-nál ne főzzünk többet egyszerre, mert összeakadnak). 3 perc főzés után szűrőkanállal kiszedjük őket, melegen tartjuk.

A paprikákat sütőből kivéve fejenként kettőt tányérra helyezünk, rájuk egy-egy tojást. Rögtön tálaljuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

répa paprika narancs sajt mascarpone medvehagyma mangó gyömbér cékla kaliforniai paprika trappista gouda