2012. jún 18.

Diabetikusan is finomat

írta: Hajós Ágnes
Diabetikusan is finomat

Egy ebéd, amit a cukorbetegek is fogyaszthatnak - de mindenkinek ízlik!

Az apai nagymamám meglátogatott a hétvégén. Nem látom túl sűrűn, talán évente egyszer. Ő cukorbeteg, inzulint is kell használnia, viszont nagyon szeret enni. Még nem ismert a főzőcskézős oldalamról, gondoltam kirukkolok valami olyannal, amit (persze azért mértékkel) problémamentesen fogyaszthat, és ízlik is neki. Sokat nem tudtam az ízléséről, de például azt igen, hogy a karalábét és az édességet szereti. Anyukám főzött egy friss borsóból készült levest, én pedig a következőket. Nagyon megdicsért, örültem :)

Göngyölt pulyka almával rakott karalábéval

 DSC_1326s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg pulykacomb-filé

5 dkg vaj

fél csokor petrezselyem

5 dkg füstölt szalonna

Olaj

15 dkg csirkemáj

1 lilahagyma

1 ág rozmaring

1 babérlevél

Bors

0,5 l csirkeleves

1 ek étkezési keményítő

0,5 kg karalábé

5 alma

1 kis pohár tejföl

15 dkg füstölt sajt

15 dkg sajtkrém

2 kk őrölt kömény

1 tojás sárgája

Só, bors

A combfiléből 8 darabot levágunk, kiklopfoljuk. A maradék húsdarabkákat késes robotgépbe tesszük, 3 dkg vajjal és a petrezselyemmel pépesre aprítjuk. Megkenjük vele a hússzeleteket, felgöngyöljük, fogpiszkálóval rögzítjük. A szalonnát felkockázzuk. Egy magas falú serpenyőben 2 ek olajon kicsit megpirítjuk, szűrőkanállal kiszedjük. A helyére a hústekercseket tesszük, minden oldalát körbepirítjuk, kivesszük belőlük a fogpiszkálót, melegen tarjuk. A serpenyőbe tesszük ismét a szalonnát, rádobjuk a nagyobb kockára vágott hagymát, ráöntünk 3 ek olajat. Kicsit kevergetjük, majd hozzátesszük a rozmaringágat és a babérlevelet. Ráöntjük a sört, pár percig forraljuk. Ekkor visszatesszük a hústekercseket és felöntjük annyi levessel, hogy félig ellepje. Megborsozzuk. Fedő nélkül sütjük, amíg megpuhulnak (kb. ¾ óra). Közben, ha elfő a lé, a húslevessel pótoljuk. Ha ez is elfogy, akkor sima vízzel. 10 perccel a főzés befejezése előtt hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott májat. Mikor puha a hús és a szaft annyi, hogy félig lepi el, egy dl vízben feloldunk 1 ek étkezési keményítőt, és besűrítjük vele a mártást.

A körethez fél cm vastagra vágjuk a karalábét, sós vízben majdnem puhára főzzük. Az almát meghámozzuk, szintén fél cm vastagra karikázzuk, magját kiszedjük.  Mindig kevés olajat aláöntve egy serpenyőben megsütjük az almaszeleteket. Egy 20x30 cm-es jénait kivajazunk, egymás mögé váltakozva belesorakoztatjuk a karalábé- és almaszeleteket. A tejfölt kikeverjük a sajtkrémmel, a reszelt füstölt sajttal, a köménnyel, a tojássárgával, sózzuk, borsozzuk. Rákenjük a zöldségek tetejére, kicsit megrázogatjuk-ütögetjük, 180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, míg megpirul a teteje.

Tálaláskor először a rakott karalábéból vágunk egy kis adagot, köré sorakoztatunk a hústekercsekből, és mellékanalazunk a szószból.

 DSC_1335s

Epres joghurttorta

 P1010088s

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:

30 dkg eper

10 dkg diabetikus csoki

1 marék puffasztott rizs

2-3 dl joghurt

Folyékony édesítőszer

Étkezési zselatin

Epres tortazselé

A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, belesimítjuk a formába. Belenyomkodjuk a puffasztott rizst, betesszük a hűtőbe fél órára. 20 dkg epret összeturmixolunk. Hozzákeverünk annyi natúr joghurtot, hogy összesen 5 dl legyen. Édesítjük ízlés szerint édesítőszerrel. 1 dl vízben melegítés közben feloldunk 4 kk zselatint, hozzákeverjük az epres mixhez, mehet bele formába a csokira. Visszatesszük pár órára a hűtőbe, míg megköt. Ekkor a maradék epret felszeleteljük, kirakjuk vele a torta tetejét. 3 dl vizet melegítünk, feloldunk benne 1 zacskó epres tortazselét, ízesítjük szintén édesítőszerrel, kicsit kihűtjük, majd ráöntjük az eprekre. Mikor megdermed, fogyaszthatjuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

sajt eper csirkemáj rozmaring szalonna lilahagyma pulykacomb karalábé petrezselyem diabetikus kömény