Diabetikusan is finomat
Egy ebéd, amit a cukorbetegek is fogyaszthatnak - de mindenkinek ízlik!
Az apai nagymamám meglátogatott a hétvégén. Nem látom túl sűrűn, talán évente egyszer. Ő cukorbeteg, inzulint is kell használnia, viszont nagyon szeret enni. Még nem ismert a főzőcskézős oldalamról, gondoltam kirukkolok valami olyannal, amit (persze azért mértékkel) problémamentesen fogyaszthat, és ízlik is neki. Sokat nem tudtam az ízléséről, de például azt igen, hogy a karalábét és az édességet szereti. Anyukám főzött egy friss borsóból készült levest, én pedig a következőket. Nagyon megdicsért, örültem :)
Göngyölt pulyka almával rakott karalábéval
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg pulykacomb-filé
5 dkg vaj
fél csokor petrezselyem
5 dkg füstölt szalonna
Olaj
15 dkg csirkemáj
1 lilahagyma
1 ág rozmaring
1 babérlevél
Bors
0,5 l csirkeleves
1 ek étkezési keményítő
0,5 kg karalábé
5 alma
1 kis pohár tejföl
15 dkg füstölt sajt
15 dkg sajtkrém
2 kk őrölt kömény
1 tojás sárgája
Só, bors
A combfiléből 8 darabot levágunk, kiklopfoljuk. A maradék húsdarabkákat késes robotgépbe tesszük, 3 dkg vajjal és a petrezselyemmel pépesre aprítjuk. Megkenjük vele a hússzeleteket, felgöngyöljük, fogpiszkálóval rögzítjük. A szalonnát felkockázzuk. Egy magas falú serpenyőben 2 ek olajon kicsit megpirítjuk, szűrőkanállal kiszedjük. A helyére a hústekercseket tesszük, minden oldalát körbepirítjuk, kivesszük belőlük a fogpiszkálót, melegen tarjuk. A serpenyőbe tesszük ismét a szalonnát, rádobjuk a nagyobb kockára vágott hagymát, ráöntünk 3 ek olajat. Kicsit kevergetjük, majd hozzátesszük a rozmaringágat és a babérlevelet. Ráöntjük a sört, pár percig forraljuk. Ekkor visszatesszük a hústekercseket és felöntjük annyi levessel, hogy félig ellepje. Megborsozzuk. Fedő nélkül sütjük, amíg megpuhulnak (kb. ¾ óra). Közben, ha elfő a lé, a húslevessel pótoljuk. Ha ez is elfogy, akkor sima vízzel. 10 perccel a főzés befejezése előtt hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott májat. Mikor puha a hús és a szaft annyi, hogy félig lepi el, egy dl vízben feloldunk 1 ek étkezési keményítőt, és besűrítjük vele a mártást.
A körethez fél cm vastagra vágjuk a karalábét, sós vízben majdnem puhára főzzük. Az almát meghámozzuk, szintén fél cm vastagra karikázzuk, magját kiszedjük. Mindig kevés olajat aláöntve egy serpenyőben megsütjük az almaszeleteket. Egy 20x30 cm-es jénait kivajazunk, egymás mögé váltakozva belesorakoztatjuk a karalábé- és almaszeleteket. A tejfölt kikeverjük a sajtkrémmel, a reszelt füstölt sajttal, a köménnyel, a tojássárgával, sózzuk, borsozzuk. Rákenjük a zöldségek tetejére, kicsit megrázogatjuk-ütögetjük, 180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, míg megpirul a teteje.
Tálaláskor először a rakott karalábéból vágunk egy kis adagot, köré sorakoztatunk a hústekercsekből, és mellékanalazunk a szószból.
Epres joghurttorta
Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
30 dkg eper
10 dkg diabetikus csoki
1 marék puffasztott rizs
2-3 dl joghurt
Folyékony édesítőszer
Étkezési zselatin
Epres tortazselé
A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, belesimítjuk a formába. Belenyomkodjuk a puffasztott rizst, betesszük a hűtőbe fél órára. 20 dkg epret összeturmixolunk. Hozzákeverünk annyi natúr joghurtot, hogy összesen 5 dl legyen. Édesítjük ízlés szerint édesítőszerrel. 1 dl vízben melegítés közben feloldunk 4 kk zselatint, hozzákeverjük az epres mixhez, mehet bele formába a csokira. Visszatesszük pár órára a hűtőbe, míg megköt. Ekkor a maradék epret felszeleteljük, kirakjuk vele a torta tetejét. 3 dl vizet melegítünk, feloldunk benne 1 zacskó epres tortazselét, ízesítjük szintén édesítőszerrel, kicsit kihűtjük, majd ráöntjük az eprekre. Mikor megdermed, fogyaszthatjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!