2012. jún 25.

Szülői örökség

írta: Hajós Ágnes
Szülői örökség

Apukám bablevese, az én sajtos pogácsám és anyukám sárga sütije

A szüleim közül általában anyukám az, aki az ételeket elkészíti, de apukám is tud főzni. Családi összeröffenések alkalmával ő az, aki a nagyobb melót igénylő, esetleg férfiasabb fogásokért felelős, de szívesen főz maguknak is. Most két kedvencemet választottam tőlük. Apukám bablevesét, persze olyan pogácsával, aminek a receptjét én találtam, és ennél még nem ettem finomabbat. Aztán anyukám sárga sütijének receptjét osztom meg, amit ő kísérletezett ki és állandóan osztatlan sikert arat. Most a leírást is az ő szavaival olvashatjátok. Próbáljátok ki, nektek is tetszeni fog!

Bableves pogácsával

DSC_5070s1

Hozzávalók 6 főre:

1 kisebb hátsó füstölt csülök (90 dkg)

30 dkg bab (pl. vörös)

4 ek liszt

3 ek olaj

2 sárgarépa

2 fehérrépa

Babérlevél

2 gerezd fokhagyma

Pirospaprika

 

1 nagy krumpli

2,5 dl tej

Fél kg liszt

2 kk só

1 kk cukor

2 dkg élesztő

1,5 dl olaj

10 dkg reszelt sajt

A csülköt előző este annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A babot szintén.

Másnap a csülökről leöntjük a levet, és annyi vízben, ami bőven ellepi, babérlevéllel feltesszük főni. Ha elfőné a vizet, pótoljuk. Mikor megpuhult, kivesszük, kicsit kihűtjük, hogy ne égesse le a kezünket.

A csülök főzőlevében feltesszük főni a babot, mikor majdnem puha, hozzátesszük a vastagabb csíkokra (nem julienne-re) vágott répákat. Mikor ez is majdnem megfőtt, kis lábasban felhevítünk 3 ek olajat, rászórunk 2 csapott ek lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belenyomjuk a fokhagymákat, rászórjuk a pirospaprikát. Keverünk rajta kettőt, majd alacsony lángra visszatéve csomómentesre keverjük 2-3 merőkanálnyi levessel. Visszaöntjük az egészet a levesbe, majd lassú tűzön megvárjuk, míg besűrűsödik. Közben a csülköt kicsontozzuk, lehetőleg minél több zsírtól és a bőrétől is megszabadulunk (nem dobjuk ki, van, aki szereti). A maradék húst cafatokra tépve visszatesszük a levesbe. 2 ek lisztet annyi vízzel elkeverünk, hogy a nokedlitésztánál keményebbet kapjunk, belecsipegetjük a levesbe (ekkor nem árt, ha forr). Még 2 perc, és tálalhatjuk.

A krumplit megfőzzük, összenyomkodjuk, egy dl tejjel elkeverjük. Egy nagy tálba öntünk fél kg lisztet, két kk sót, egy kk cukrot, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. Beleöntjük a krumplis keveréket, 1,5 dl langyos tejet, 1,5 dl olajat és 10 dkg reszelt sajtot. Addig gyúrjuk, míg hólyagos lesz és összeáll (nekem 2 perc is elég volt), aztán letakarjuk nedves konyharuhával és duplájára kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, egy centis téglalappá nyújtjuk. Először a két oldalát hajtjuk be, majd keresztben is, aztán megint kinyújtjuk. Ezt négyszer megismételjük, majd berácsozzuk a tetejét. Kiszaggatjuk a pogácsákat. Rátesszük egy tepsire, megkenjük langyos tejjel a tetejüket, és még 10 percig pihentetjük. Aztán 200 fokos sütőben pirosra sütjük őket.

DSC_5068s

Sárga süti

 P1010060ss

Hozzávalók:

25 dkg túró

1 csomag babapiskóta

1 csomag főzős vanília puding

7 dl tej

5 dkg mazsola

5 dkg cukor vagy 6 szem édesítőtabletta

1 vaníliás cukor

1 kk. rumaroma vagy rum

1 kk. nescafé

Beáztatjuk a mazsolát annyi rumos vízbe, amennyi éppen ellepi. 1 dl meleg tejbe belekeverjük a nescafét.

A szokásos módon megfőzzük a pudingot 6 dl tejjel és a cukorral. Amikor kész van, beletesszük a vaníliás cukrot, a túrót, amit villával összetörünk, és végül a leszűrt mazsolát.

Beleforgatjuk egyenként a babapiskóták felét a kávéba és lerakjuk kis fagylaltos, desszertes pohárba vagy tálkába. Mindegyikre öntünk túrós pudingot. Még egy sor kávés babapiskótát rakunk az edényekbe, és a maradék pudingot ráöntjük. Ha kell, egy kanállal szépen elegyengetjük. Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük 1-2 órára.(Másik formája, ha ilyen kehelyformába rakjuk a babapiskótát és rákanalazzuk a túrós pudingot, mint a képen)

Tipp: Ez egy nagyon egyszerű, de nagyon finom édesség. Felturbózhatjuk a túrót reszelt almával, vagy a rétegek közé tehetünk befőttet vagy bogyós gyümölcsöt is. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kávé túró sajt pogácsa mazsola bab babapiskóta rum füstölt csülök