Paradicsom-szalonna-hagyma
Tuti nyerő kombináció, két receptben :)
De tényleg, bármilyen étel alapja lehet. A következő két verzió roppant egyszerű, mégis nagy felüdülést hozhat ebben a kánikulában. Igazi 30 perces fogás mindegyik, csak a sütőt kell időben bemelegíteni. Pár percre van csak szükség az előkészületekhez, a sütés közben pedig akár egy gyors zuhanyt is vehetünk, ettől jobb kedvünk lesz falatozni is.
Ha a szalonna nem szimpatikus, kihagyhatjuk, bár gondolom némelyeknek pont ettől izgalmas egy egyszerű tészta vagy rétes. Jó étvágyat!
Hozzávalók 2 főre (1 rúd):
1 szál újhagyma
1 paradicsom felkockázva
5 dkg füstölt kolozsvári
25 dkg ricotta
3 levél rétestészta
1 tojás + 1 sárgája
Petrezselyem, só bors
Olaj
Egy ek olajon kiolvasztjuk a felkockázott szalonnát. Rádobjuk a felkarikázott újhagymát (zölddel együtt), majd a felkockázott paradicsomot. Nagy lángon elpárologtatjuk a nedvességet, majd elzárjuk a lángot, kihűtjük. A ricottát összekeverjük a tojással, majd a kihűlt paradicsomos keverékkel, végül egy ek frissen aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk.
Egy nedves konyharuhára fektetjük az első réteslapot, megkenjük vékonyan olajjal. Rátesszük a következőt, azt is megkenjük. A harmadikat már nem kell megkenni. Az egyik oldalára halmozzuk a túrós keveréket. A konyharuha segítségével feltekerjük, kikent tepsibe fektetjük, tetejét megkenjük tojássárgával. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Paradicsomos rakott fusilli
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy lilahagyma
10 dkg füstölt húsos szalonna
4 paradicsom
3 dl főzőtejszín
Só, bors
1 kk bazsalikom
3 kk oregánó
30 dkg fusilli (csavart tészta)
2 ek olívaolaj
2 dkg vaj
2 kerek mozzarella
A tésztát nem teljesen puhára főzzük (al dente).
A hagymát félbevágjuk, vékonyra szeleteljük. A forró olívaolajon megfonnyasztjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a bazsalikomot és egy kk oregánót. Három-négyszer megkeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Felforraljuk, majd öt perc után alacsonyra vesszük a lángot, hozzákeverjük a tésztát. Párat keverünk rajta, majd egy kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tetejére tépkedjük a mozzarellát. Forró sütőbe toljuk, míg a sajt ráolvad.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!