2012. júl 02.

Paradicsom-szalonna-hagyma

írta: Hajós Ágnes
Paradicsom-szalonna-hagyma

Tuti nyerő kombináció, két receptben :)

De tényleg, bármilyen étel alapja lehet. A következő két verzió roppant egyszerű, mégis nagy felüdülést hozhat ebben a kánikulában. Igazi 30 perces fogás mindegyik, csak a sütőt kell időben bemelegíteni. Pár percre van csak szükség az előkészületekhez, a sütés közben pedig akár egy gyors zuhanyt is vehetünk, ettől jobb kedvünk lesz falatozni is.

Ha a szalonna nem szimpatikus, kihagyhatjuk, bár gondolom némelyeknek pont ettől izgalmas egy egyszerű tészta vagy rétes. Jó étvágyat!

Paradicsomos-újhagymás rétes ricottával

P1010061s1

Hozzávalók 2 főre (1 rúd):

 1 szál újhagyma

1 paradicsom felkockázva

5 dkg füstölt kolozsvári

25 dkg ricotta

3 levél rétestészta

1 tojás + 1 sárgája

Petrezselyem, só bors

Olaj

Egy ek olajon kiolvasztjuk a felkockázott szalonnát. Rádobjuk a felkarikázott újhagymát (zölddel együtt), majd a felkockázott paradicsomot. Nagy lángon elpárologtatjuk a nedvességet, majd elzárjuk a lángot, kihűtjük. A ricottát összekeverjük a tojással, majd a kihűlt paradicsomos keverékkel, végül egy ek frissen aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk.

Egy nedves konyharuhára fektetjük az első réteslapot, megkenjük vékonyan olajjal. Rátesszük a következőt, azt is megkenjük. A harmadikat már nem kell megkenni. Az egyik oldalára halmozzuk a túrós keveréket. A konyharuha segítségével feltekerjük, kikent tepsibe fektetjük, tetejét megkenjük tojássárgával. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

Paradicsomos rakott fusilli

DSC_1776s

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy lilahagyma

10 dkg füstölt húsos szalonna

4 paradicsom

3 dl főzőtejszín

Só, bors

1 kk bazsalikom

3 kk oregánó

30 dkg fusilli (csavart tészta)

2 ek olívaolaj

2 dkg vaj

2 kerek mozzarella

A tésztát nem teljesen puhára főzzük (al dente).

A hagymát félbevágjuk, vékonyra szeleteljük. A forró olívaolajon megfonnyasztjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a bazsalikomot és egy kk oregánót. Három-négyszer megkeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Felforraljuk, majd öt perc után alacsonyra vesszük a lángot, hozzákeverjük a tésztát. Párat keverünk rajta, majd egy kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tetejére tépkedjük a mozzarellát. Forró sütőbe toljuk, míg a sajt ráolvad.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

paradicsom sajt tejszín bazsalikom rétes szalonna lilahagyma mozzarella oregano újhagyma petrezselyem kolozsvári